Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

1 juni 2006

Minskad sjukskrivning med ny behandling vid whiplashskada

Vid en whiplashskada är det bäst att försiktigt börja träna nacken omedelbart efter olyckan. Med enkla rörelser och stöd från sjukgymnast kan sjukskrivningarna minskas drastiskt. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Whiplashskada är en nackskada som vanligen uppkommer efter bilolyckor, framför allt vid påkörning bakifrån. Skadan kan ge huvudvärk, yrsel och känselstörningar. 500 svenskar blir helt arbetsoförmögna till följd av whiplashskador varje år.

I studien ingick ett hundratal patienter. Hälften av patienterna fick följa ett nytt träningsprogram efter sin olycka, resten började följa ett standard träningsprogram.

Träningsprogrammet innebar att patienten försiktigt fick vrida huvudet tio gånger åt varje håll. Rörelserna upprepades en gång i timmen under några veckors tid. De patienter som inte blev bättre efter 20 dagar fick en mer omfattande nackundersökning och behandling enligt den så kallade McKenzie-metoden.
– Det är viktigt att patienten förstår att det inte är farligt att röra sig. Rörelserna gör att både cirkulationen och läkningen av skadan blir bättre, säger sjukgymnasten Mark Rosenfeld.

Studien inleddes 1995. Resultaten visade att de enkla rörelserna har en mycket god effekt för patienterna. Träningsprogrammet kan minska behovet av långvariga sjukskrivningsperioder efter whiplasskada från 25 % till nästan 5 %.
– Tidigare har whiplashpatienter ofta behandlats med en mjuk krage och vila, men både denna studie och annan forskning visar att vila faktiskt kan fördröja läkningen. Patienten behöver röra sin kropp och sin nacke så fort som möjligt efter olyckan, säger Mark Rosenfeld.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för arbetsterapi, audiologi, fysioterapi och logopedi.
Avhandlingens titel: Whiplash-associated disorders from a physical therapy and health-economic perspective

Avhandlingen är försvarad.

Kontaktinformation
Avhandlingen är skriven av:
Mark Rosenfeld, sjukgymnast, telefon: 070-926 15 49, e-post: mark@rosenfeld.se
Handledare:
Ronny Gunnarsson, chef för FoU-enheten, Primärvården/Folktandvården Södra Älvsborg, telefon: 070-555 66 62, e-post: ronny.gunnarsson@vgregion.se
Professor Jane Carlsson, telefon: 031-773 5738, e-post: Jane.Carlsson@fhs.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera