Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

30 maj 2006

Mellanmål onödigt för bästa viktnedgång

Ät mindre men oftare! Det har blivit ett allmänt råd till dem som behöver gå ner i vikt. Men fetmapatienter som bara äter tre måltider om dagen har en lika effektiv viktminskning. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

I studien ingick 140 personer från Göteborg, Helsingborg och Skövde som alla sökt medicinsk hjälp mot sin fetma. Alla patienter minskade sitt kaloriintag, men hälften av patienterna åt bara frukost, lunch och middag. 70 patienter fick rekommendationen att också äta tre mellanmål varje dag.

Resultaten visar att patienter som hoppade över mellanmålen hade en lika god viktnedgång som de som åt mellanmål.
– De råd vi ger tycks inte vila på en vetenskaplig grund. Vi kan inte slentrianmässigt rekommendera mellanmål i tron att det ska underlätta för alla att gå ner i vikt, utan vi måste tillsammans med patienten hitta en metod som passar just den individen, säger dietisten Heléne Bertéus Forslund.

Tanken med mellanmålen är att ett jämnare ätande gör att patienten inte blir lika hungrig mellan måltiderna, men det är lätt hänt att mellanmålen blir mer kaloririka än det var tänkt. Avhandlingen visar också att patienter med fetma äter fler mellanmål än andra.
– Ju fler mellanmål vi äter desto mer kalorier får vi i oss och mer av kaloriintaget kommer då från söta och energirika livsmedel. Detta är extra tydligt hos män och kvinnor med fetma, säger Heléne Bertéus Forslund.
Kvinnorna i studien åt fler mellanmål än männen och kvinnor med kraftig fetma åt framförallt sina mellanmål under eftermiddag och kväll.

Det är mycket svårt för patienter med fetma att ändra sina matvanor. I en undersökning fick en grupp patienter de vanliga rekommendationerna att promenera mera och minska kaloriintaget genom att äta mindre fett och mer fibrer, men trots regelbunden hjälp av dietist kunde de allra flesta inte att bryta sina kostvanor. Efter fyra år var det bara sex procent som sa sig leva helt efter rekommendationerna, och det var också de som hade gått ner bäst i vikt.
– Det är otroligt svårt att göra livsstilsförändringar och vi ska inte göra det svårare genom att ge dåliga råd. Därför är det extra viktigt att våra råd är vetenskapligt prövade, säger Heléne Bertéus Forslund.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för medicin, avdelningen för metabolism och kardiovaskulär forskning
Avhandlingens titel: Meal patterns and obesity – does snacking play a role?

Avhandlingen försvaras torsdagen den 1 juni, klockan 09.00, hörsal Arvid Carlsson, Academicum, Medicinaregatan 3, Göteborg.

Kontaktinformation
Avhandlingen är skriven av:
Heléne Bertéus Forslund, dietist, telefon: 031-342 67 38, 070-215 53 50, e-post: helene.berteus.forslund@medfak.gu.se

Handledare:
Medicine doktor Anna Karin Lindroos (MRC Human Nutrition Research, Cambridge), telefon: 031-342 67 38, 070-945 50 25, e-post: annakarin.lindroos@mrc-hnr.cam.ac.uk

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera