23 maj 2006

Kombination av flera metoder bäst för att upptäcka grön starr

Dagens ögonläkare kan använda flera nya mätinstrument för att upptäcka grön starr, men bäst är det om läkarna använder flera metoder när de undersöker patientens ögon. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Grön starr kallas också glaukom. Det är en av de vanligaste orsakerna till blindhet. Ögonläkaren Lada Kalaboukhova har undersökt tre metoder som används för att upptäcka sjukdomen.
– Ingen av metoderna kan med säkerhet diagnostisera glaukom. För bästa resultat behöver vi studera ögat med hjälp av flera olika mätinstrument, säger Lada Kalaboukhova.
Totalt ingick omkring 300 patienter i studierna.

Vid så kallad pupillometri utsätts pupillen för ljus som får den att dra sig samman. Om det finns grön starr i ena ögat reagerar pupillen långsammare.
– Metoden fungerar bra. Den missade bara några enstaka patienter med glaukom, säger Lada Kalaboukhova.
Pupillometrin upptäckte 87 % av de patienter som led av ögonsjukdomen. Samtidigt pekade maskinen felaktigt ut 10 % av de friska patienterna som sjuka.

En av de nyaste synfältsundersökningarna kallas Frequency doubling technology perimetri (FDT). Undersökningen innebär att patienten får titta på ett flimrande svart-vitt randmönster. Med hjälp av denna metod hittades 92 % av de patienter som led av ögonsjukdomen. 12 % av de friska patienterna fick felaktigt diagnosen grön starr.

Till skillnad från grå starr kan skadorna efter grön starr inte opereras. Sjukdomen ger skador på synnerven som inte går att bota, men läkemedel kan bromsa utvecklingen av grön starr.
– Skadorna är oåterkalleliga. Ju tidigare patienten får rätt diagnos desto tidigare kan vi också påbörja behandling, säger Lada Kalaboukhova.

Avhandlingen visar att en tredje undersökningsmetod, Heidelberg retinal tomography, är ett bra tillägg till andra undersökningar. Med denna metod kan läkaren på ett tillförlitligt sätt se hur sjukdomen utvecklar sig när en patient redan fått diagnosen glaukom.

Kontaktinformation
Avhandlingen är skriven av:
Lada Kalaboukhova, ögonläkare, telefon: 031-343 32 56, 073-704 46 71, e-post: lada@oft.gu.se

Handledare:
Professor Bertil Lindblom, telefon: 031- 343 32 53, 073-901 10 08, e-post: bertil.lindblom@neuro.gu.se

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen förklinisk neurovetenskap och rehabilitering

Avhandlingens titel: Diagnosing and monitoring open-angle glaucoma: pupillometry and other novel techniques

Senaste Nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera