Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 maj 2006

Träning hjälper vid besvär med hälsenan

Patienter som har besvär med sin hälsena blir betydligt bättre om de tränar. Med ett målinriktat träningsprogram kan problemen försvinna helt. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Det är mycket vanligt att hälsenan blir överbelastad, framförallt bland joggare och andra löpare. Senan kan kännas stel på morgonen och det gör ont att hoppa eller springa. Problemen kan bli mycket långvariga. En del patienter får leva med smärtan i flera år.

– Vila är inte att rekommendera när du överansträngt din hälsena. Då tar du inte hand om problemet och så fort du börjar röra dig får du ont igen. Problemen måste tränas bort, säger sjukgymnasten Karin Grävare Silbernagel.

Studien visar att hälsenebesvären effektivt kan botas med ett särskilt träningsprogram. Varje dag under minst tre månader får patienten genomföra olika övningar som stärker både hälsenan och vadmuskeln.

För att hantera smärtan får patienten gradera hur ont varje övning gör, från ingen smärta alls till värsta tänkbara smärta. På en skala från 0 till 10 tillåts patienten känna smärta upp till 5. Om träningen skulle vara helt smärtfri skulle det vara svårt att uppnå samma resultat.
– Det krävs en viss belastning för att hälsenan ska få den träning som krävs och den belastningen får göra ont, säger Karin Grävare Silbernagel.

Information om att smärtan inte är farlig under rehabiliteringen gör det lättare för patienten att hantera den.

Gamla studier har visat att det framför allt är män som drabbas av problem med hälsenan, men denna studie visar nu att kvinnor drabbas i lika hög utsträckning som männen.
– Det är möjligt att kvinnors träningsvanor förändrats eller att de nu i högre utsträckning söker upp läkare för att få hjälp, säger Karin Grävare Silbernagel.

Avhandlingen visar också att patienter med smärta i hälsenan har påtagligt sämre styrka, muskeluthållighet och hoppförmåga i sitt skadade ben. Slutsatsen är att behandlingen inte borde fokuseras helt på att minska smärtan utan också på att förbättra funktionen för vadmuskel och hälsena.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för kliniska vetenskaper, avdelningen för ortopedi
Avhandlingens titel: Achilles tendinopathy – evaluation and treatment

Avhandlingen försvaras fredagen den 19 maj, klockan 9.00, Aulan, SU/Sahlgrenska, Göteborg.

Kontaktinformation
Avhandlingen är skriven av:
Karin Grävare Silbernagel, leg. sjukgymnast, telefon: 073-316 18 45, e-post: karin.gravare-silbernagel@orthop.gu.se

Handledare:
Docent Roland Thomeé, telefon: 031- 342 68 91, e-post: roland.thomee@orthop.gu.se
Adj professor Jon Karlsson, telefon: 031-343 40 94, e-post: jon.karlsson@vgregion.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera