Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 maj 2006

Bodil Malmsten blir hedersdoktor vid Mittuniversitetet

Bodil Malmsten utses till hedersdoktor vid Mittuniversitetet. Genom att hon i sitt omfattande författarskap håller sina rötter till Jämtland levande, är hon en utmärkt kulturell företrädare för regionen och Mittuniversitetet.

Humanvetenskapliga fakulteten motiverar utnämningen med att “Bodil Malmsten i sitt skrivande med skärpa, humor och språklig sinnrikhet skildrat relationer och livsvillkor i Norrlands inland och fjälltrakter. Genom att hon i sitt omfattande författarskap håller sina rötter till Jämtland levande, är hon en utmärkt kulturell företrädare för regionen och Mittuniversitetet.” Promovering till hedersdoktor sker i samband med Mittuniversitetets årshögtid den 22 september.

Bodil Malmsten föddes 1944 och bor numera i Frankrike. Efter genombrottet med Damen, det brinner! framträdde hon som folkkär diktare och eftersökt uppläsare av egna dikter. Hon har även rönt framgång som prosaberättare, radio- och TV-dramatiker. I sina dikter använder hon rim i en orimmad tid och beskriver livet i fritt associerande språng mellan de stora frågorna och den individuella erfarenheten.

Hennes bok Priset på vatten i Finistère handlar om hur det är att flytta in i ett hus i en by nära atlantkusten. Med sitt underfundiga språk berättar hon om sina vedermödor och gör jämförelser med sin uppväxt i en by i norrlands inland. Mer om uppväxten i Jämtland och hos farföräldrarna kan man läsa i Svartvita bilder.

Mitt första liv – Den gudarna älskar dör inte utkom hösten 2004. Den handlar om den för varje dag allt mer fantastiska barndomen i en by i mellersta Norrlands fjälltrakter och om ungdomen i London och Vällingby. Det är glesbygd och fräknar, norrsken och underläge, storstäder inte lika verkliga som hembyn.

Bodil Malmsten har en egen blogg på www.finistere.se Hon beskriver den på följande vis: Min blogg är som jag. Fullständigt osorterad. Film, böcker, språkfrågor, politik, havet och valda delar ur mitt vardagsliv.

Bodil Malmsten blir den första hedersdoktorn vid Mittuniversitetets fakultet för humanvetenskap.

Kontaktinformation
Frågor kan ställas till:
Dekan Anders Knutsson, telefon 060-14 85 03 eller 070-288 2981, anders.knutsson@miun.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera