Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 maj 2006

Nötkreatur i ranchdrift har det bra

Nötkreatur som lever utomhus i ranchdrift har det bättre än djur som hålls i ligghallar. Tillräckligt med foder är en av förutsättningarna för att djuren inte ska fryas under vintern. Det visade tre forskare vid SLU i Alnarp vid ett seminarium.

Nötkreatur i ranchdrift som inte har ligghallar fryser inte! De har det t o m bättre än om de skulle ha ligghallar! Djuren har en rad olika strategier att klara sig mot kyla under vintern, om de äter tillräckligt med foder. De har även en bra värmeisolerande päls och de beter sig smart och undviker att förlora kroppsvärme.

Det var huvudbudskapet från de tre föreläsarna, Krister Sällvik, Per Michanek och Knut Håkan Jeppsson vid ett seminarium “När fryser nötkreatur” som hölls 8 maj 2006 på SLU i Alnarp.

Varken vind, regn eller snö påverkar djuren negativt. När snön ligger på kons rygg bevisar det att djurens päls är väldigt bra isolerad! När djur har tillräckligt stora områden att ströva på kan de söka skydd och bra liggplatser efter behag. Detta är det mest naturliga för djuren! Det är därför onödigt att kräva ligghallar till nötköttsproduktion som bedrivs under de här premisserna.

Seminariet lockade ca 35 deltagare. Även representanter från Djurskyddsmyndigheten i Skara var med på plats och på videolänk.

Djurskyddsmyndigheten har varit mycket restriktiv med att ge några dispenser till ranchdrift utan ligghall och tolkar gällande regelverk mycket striktare än Jordbruksverket när denna hade ansvaret för frågorna.

En av slutsatserna av seminariet var att det saknas ett vetenskapigt underlag för denna restriktivare tolkning! Men forskarna betonade att det behövs mer forskning i ämnet.

Material, bl a OH kopior, finns som pdf fil på: http://www.jbt.slu.se/dokument/presentationsmaterial-060508.pdf Besök gärna JBTs pressrum på http://www.jbt.slu.se/pressrum/index.htm

Info: Anders Herlin 040 415219 e-mail: anders.herlin@jbt.slu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera