Artikel från Formas

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 maj 2006

Fuktpåverkan på material

Fukt- och vattenskador kostar årligen miljardbelopp att åtgärda. Mer än 80 procent av alla byggskador anses bero på fukt – direkt eller indirekt. Mögel och andra fuktproblem orsakar i många fall dålig innemiljö och hälsoproblem. Kostnaden för det mänskliga lidandet går dock inte att uppskatta.

Denna skrift visar att fukt påverkar många materials egenskaper och ofta medverkar till att bryta ned materialet. Den beskriver också var de kritiska fuktnivåerna ligger, dvs. den försöker kvantifiera påverkan på dels rena materialegenskaper, dels olika typer av processer.

Skriften vänder sig till yrkesverksamma inom byggbranschen och sammanfattar befintlig kunskap inom området. Den ingår i serien Fuktsäkerhet i byggnader, som har sammanställts av Fuktcentrum vid Lunds tekniska högskola, och bygger på tjugo års forskningsresultat och praktiska erfarenheter..

Övriga skrifter som ingår i serien och som också kan beställas via Formas hemsida under kategorin Fuktsäkerhet är: Skalmur med träregelstomme, Golv på mark, Torktider för betong efter vattenskada, Vattenavvisande fasadimpregnering, Kryprumsgrunder, Uttorkning av byggfukt i betong, Utvändig ytbehandling av puts och murverk, Materialdata för fukttransportberäkningar, Introduktion till fuktmekaniken, Fuktdimensionering ger fuktsäkrare byggnader, Källare, Åtgärder mot fukt i kryprumsgrunder, Metoder för riskanalys, Klimatdata för fuktberäkningar.

Skriften kostar 233 kronor inkl moms och kan beställas via Formas nätbokhandel www.formas.se eller från Kundtjänst Formas, tel 08-690 9522, fax 08-690 9550, e-post formas.ldi@liber.se. Recensionsexemplar kan beställas från Formas, maria.guminski@formas.se, tel 08-775 4008.

Kontaktinformation
Ulla Save-Öfverholm, ulla.save@formas.se, 08-775 40 01, 073-656 20 21
Emilie von Essen, emilie.von.essen@formas.se, 08-775 40 08, 073-350 31 61

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera