Artikel från Karolinska Institutet
24 april 2006

Dåligt “blodplåster” ökar strokerisken för unga kvinnor

Dålig bindningsförmåga i blodkärlens eget “plåster” Annexin A5 ökar risken för hjärtinfarkt och stroke hos unga kvinnor med SLE, visar en ny doktorsavhandling från Karolinska Institutet. Den nyupptäckta mekanismen kan även vara orsaken till hjärt-kärlsjukdomar hos personer som inte har SLE.

Systemisk lupus erythematosus, SLE, är en kronisk inflammatorisk sjukdom som drabbar 400-500 svenskar varje år. SLE hör till de reumatiska sjukdomarna och gör att kroppens immunförsvar angriper den egna kroppen. Nio av tio som får SLE är yngre kvinnor. Orsaken till detta känner man inte till, men könshormoner har diskuterats som en tänkbar förklaring.

Forskaren Anna Cederholm vid Karolinska Institutet har bland annat undersökt varför kvinnor med SLE har ökad risk för hjärt- kärlsjukdom. Resultatet visar att vissa antikroppar, så kallade antifosfolipidantantikroppar, minskar bindningen av plasmaproteinet Annexin A5 till blodkärlens väggar. Detta är allvarligt eftersom Annexin A5 är ett antitrombotiskt protein som motarbetar bildandet av farliga blodproppar. Anna Cederholm tror även att Annexin A5 kan hjälpa till att reparera skador på blodkärlen.

– Vi tror att Annexin A5 fungerar som ett slags plåster inuti blodkärlen och täcker skador i blodkärlens väggar. Vi tror att det kan hindra åderförkalkningsplack från att skadas och brista och orsaka hjärtinfarkt och slaganfall, säger hon.

Skador på blodkärlens väggar och på åderförkalkningsplacket är den stora orsaken till hjärt-kärlsjukdomar som till exempel stroke. Om man förbehandlar de skadliga antikroppar som motverkar plasmaproteinet Annexin A5 med intravenöst immunoglobulin så neutraliseras de och Annexin A5 kan verka som vanligt igen. Anna Cederholm hoppas att man ska kunna identifiera den faktor I intravenöst immunoglobulin som återställer bindningen av Annexin A5, och även att Annexin A5 ska kunna bli en behandlingsmetod för hjärt- kärlsjukdom i framtiden genom att skydda kärlen.

Avhandling: “Novel immunological mechanisms and factors in systemic lupus erythematosus-related cardiovascular disease” av Anna Cederholm, Institutionen för medicin, Huddinge, Enheten för reumatologi vid Karolinska Institutet.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:
Medicine doktor Anna Cederholm, mobil 070-110 42 58,
e-post anna.cederholm@ki.se
Pressekreterare Katarina Sternudd, tfn 08-524 838 95, mobil 070-224 38 95, e-post katarina.sternudd@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera