Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

24 april 2006

Blodig final när åttor tävlar i teknik

Tisdag 25 mars flödar blodet på KTH. Med modeller av människans blodomlopp och kluriga teknikfrågor gör sex klasser från Stockholmsregionen upp om en plats i riksfinalen i Teknikåttan. Mer än 45 000 elever deltar i år i denna frågetävling som de tekniska universiteten arrangerar för årskurs åtta.

Utöver de frågor som 3-mannalagen ska lösa på plats ingår en klassuppgift som får förberedas innan tävlingen. I år ska klasserna konstruera en modell av människans blodomlopp med hjärta, lungor och blodkärl. Modellen ska försörja minst en kroppsdel – arm, ben eller huvud – med blod.

– Med klassuppgiften vill vi lyfta fram elevernas samarbetsförmåga och kreativitet, deras lösningar brukar vara imponerande. Detsamma gäller designtävlingen där de får utnyttja andra talanger än kunskaper i matematik, kemi och fysik. Det är helt klart den mest underhållande delen av tävlingen, säger Kaj Tekari, projektledare för Teknikåttan på KTH.

Till sin hjälp får eleverna ha en handdriven eller en elektrisk pump, till exempel akvariepump, men i övrigt ska modellen byggas av material som “normalt sett finns på en skola”.

Låter det lätt? Då ska tilläggas att modellens blod ska flöda i ett slutet och dubbelt system som hos människan, helst ska det också pulsera. Dessutom ska syrehaltens variation på något sätt visas genom till exempel färgförändringar. Tävlingens “blod” utgörs av en ofarlig vätska.

Klasserna kommer att demonstrera sina modeller som poängsätts efter hur väl olika funktioner är lösta. Ett pris för bästa design kommer också att delas ut.

Sex av de 332 klasser som ursprungligen deltog i Stockholmsregionen har tagit sig till regionfinalen. Efter en förmiddag med tre semifinaler tävlar de tre återstående lagen på eftermiddagen om en plats i riksfinalen i Västerås 23 maj.

En av de huvudsakliga ambitionerna med Teknikåttan är att väcka ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik och visa på alternativa vägar till kunskap. Genom att relatera till vardagsnära ting och genom att anlägga nya perspektiv på naturvetenskapliga fenomen vill man locka eleverna att ge kloka svar på kluriga problem. Målet är att stimulera deras fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga och stärka deras självförtroende.

Skolorna i regionfinalen är: Sturebyskolan 8C, Näsbydalskolan 8natur, Adolf Fredriks musikklasser 8d, Engelbrektsskolan 8c1, Rönninge skola 8B, Svandammsskolan 8A

Tid: tisdag 25 april, kl. 9.30-14.30
Plats: sal D1, E1 och F1, Lindstedtsvägen 17, 3 resp. 22, KTH Campus Valhallvägen

Kontaktinformation
Kontakt
Kaj Tekari, projektledare för Teknikåttan på KTH
08-790 7042, tekari@kth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera