Artikel från Skogforsk
5 april 2006

Webben visar vägen till lönsammare lövskog

De vanliga svenska lövträden skulle kunna utnyttjas mycket bättre. Det menar Martin Werner och Lars Rytter på Skogforsk. De har utvecklat ett nytt hjälpmedel på webben för skötsel av björk, asp, hybridasp och al. Systemet är en del av skogsskötselportalen “Kunskap Direkt” och vänder sig till skogsägare och skogsägarnas rådgivare.

Forskarnas råd är att satsa på grova dimensioner och hög kvalitet genom att röja och gallra. Då får man lönsamhet och naturvård på köpet! Hemligheten är att röja tidigt och hårt så att lövträden hela tiden har tillräckligt mycket grönkrona. Då växer de också bra.

I Kunskap Direkt finns bland annat nya verktyg som visar när och hur hårt träden behöver röjas och gallras.

– Vi har byggt vidare på den lövsajt vi skapade 1999, säger Martin Werner. Men vi har gjort om en hel del. Innehållet är moderniserat med de senaste forskningsresultaten, och vi har lagt till nya avsnitt om föryngring och virkesutnyttjande.

Kunskap direkt har ca 70 000 besök per år, och på Skogforsk ser man en positiv trend.

– Omvärlden blir allt mer mottaglig för rådgivning via webben. Och efter stormen Gudrun funderar många skogsägare på alternativ till granen. Så vi hoppas att Kunskap direkt om lövskogsskötsel ska bli till nytta för många, säger Martin Werner.

Kunskap Direkt utvecklas av Skogforsk i samarbete med LRF Skogsägarna och Skogsstyrelsen.

Besök sajten på http://www.kunskapdirekt.se/lov

Kontaktinformation
Kontakt:
Martin Werner, Skogforsk, tel: 0418-47 13 01, 070-575 28 66.
Mats Hannerz, projektledare, tel: 018-18 85 54, 070-518 85 54.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera