Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 februari 2006

Hörselceller filmade med nytt mikroskop

Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en ny typ av mikroskop som gör det möjligt att se hörseln. När örat träffas av ett ljud vibrerar innerörats sinnesceller med extremt små rörelser – rörelser som forskarna nu har lyckats filma.

I innerörat finns tunna utskott som kallas stereocilier. Dessa stereocilier omvandlar ljudvågens mekaniska energi till elektriska impulser, som i sin tur gör det möjligt att höra. Forskarna på Centrum för hörsel- och kommunikationsforskning vid Karolinska Institutet har särskilt studerat en typ av sinnescell, de inre hårcellerna, vars stereocilier inte sitter fast vid någon närliggande struktur. Det har tidigare varit oklart hur dessa inre hårceller kan stimuleras av ljudvågor.

Men bilder tagna med det nya mikroskopet visar att dessa stereocilier stimuleras genom att de interagerar med den vätska som omger cellen. Bilderna visar också att stereociliernas rörelser är mycket små, av närmast molekylära dimensioner. Då svagt ljud träffar örat rör sig stereocilier med ungefär 10 miljarddelar av en meter, och denna rörelse upprepas hundratals eller tusentals gånger varje sekund.

Publikation:
“Imaging hair cell transduction at the speed of sound: Dynamic behavior of mammalian stereocilia”
Anders Fridberger, Igor Tomo, Mats Ulfendahl, Jacques Boutet de Monvel
PNAS 103:1918-23, feb 2006.

Kontaktinformation
För bilder och mer information, kontakta:
Anders Fridberger, telefon 08-51773215, mobil 070-2436020,
e-post anders.fridberger@ki.se
Pressekreterare Katarina Sternudd, telefon 08-524 838 95,
mobil 070-224 38 95, e-post katarina.sternudd@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera