Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 februari 2006

Umeåavhandling får Europapris av Science

Marina Aspholm, som disputerade vid Umeå universitet i november 2004, har fått “Young Scientist Award 2005” för Europa, ett pris från tidskriften Science och GE Healthcare för årets bästa molekylärbiologiska avhandlingar i olika delar av världen.

Hennes belönade avhandling handlade om hur magsårsbakterien Helicobacter pylori anpassar sig till miljön i magsäcken och lurar immunförsvaret så att den kan överleva i åratal, se pressmeddelandet
http://www.info.umu.se/Nyheter/Pressmeddelande.aspx?id=1633

Marina Aspholm kommer från Kiruna och studerade kemi och molekylärbiologi vid Umeå universitet med examen 1998. Hon började sedan forskarstudier via en doktorandtjänst från Stiftelsen för Strategisk Forskning och studerade hur Helicobacter pylori klara att infektera och adaptera sig till magslemhinnan hos den enskilde individen i världens olika befolkningar under såväl perioder av hälsa som sjukdom. Handledare var Thomas Borén, idag professor vid Inst. för medicinsk kemi och biofysik. Marina har i samarbete med professor Douglas E Berg, hedersdoktor vid Medicinska fakulteten i Umeå 2004, forskat i perioder vid Washington University, St. Louis, vilket sammanfaller med att organisationen AAAS, som ger ut tidskriften, delar ut priserna i samband med årsmötet den 18 februari som i år hålls i St. Louis, se http://www.aaas.org/meetings/Annual_Meeting

Idag arbetar Marina Aspholm som EMBO-stipendiat hos Michael Koomey vid Oslo universitet, tel: +47-22854138, epost: marina.aspholm@imbv.uio.no

Porträttbild på pristagaren kan hämtas via
http://www.umu.se/medfak/aktuellt/bilder/

Läs om Marina Aspholm och årets övriga pristagare på Sciences webbplats:
http://www.sciencemag.org/feature/data/prizes/ge/winning.dtl

Priset har sedan 1995 utdelats av GE Healthcare, f.d. Amersham Biosciences, och tidskriften Science/AAAS till “outstanding Ph.D. graduate students from around the world”. Den enda svenska forskare som tidigare fått Europapriset lade också fram sin avhandling i Umeå: 2001 vann Åsa Apelqvist i Helena Edlunds forskargrupp med sin avhandling om utvecklingen av bukspottkörteln, se pressmeddelande på
http://www.info.umu.se/Nyheter/Pressmeddelande.aspx?id=391

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera