Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

31 januari 2006

Salamandern visar vägen till kroppsegna proteser

En kapad arm växer ut och blir som ny igen. Det låter som science fiction, men kan kanske bli verklighet. Forskare på Karolinska Institutet har nu avslöjat en del av hemligheten bakom salamanderns förmåga till så kallad regeneration – att ersätta förlorade lemmar med nya.

Salamandern är unik bland ryggradsdjuren eftersom det lilla groddjuret kan återskapa stora kroppsdelar, såsom ben, svans och hjärtmuskulatur. Andra ryggradsdjur kommer inte längre än till att kunna reparera vissa vävnader. En viktig fråga inom regenerationsbiologin är varför andra ryggradsdjur saknar den regenerationsförmåga som salamandern uppvisar.

Hos salamandern formas ett så kallat blastem efter en skada. Blastemet är en klump av celler som ger upphov till den nya kroppsdelen. Hittills har man inte vetat vilka celler ger upphov till blastemet. Men nu har en grupp forskare vid Karolinska Institutet lyckats identifiera en stamcellspopulation i skelettmuskulaturen i salamanderns fram- och bakben, och visat att denna stamcellspopulation är viktig för blastembildningen. Förut trodde man att salamandern saknade stamceller i skelettmuskulaturen.

– Det intressanta är att motsvarande stamcellspopulation existerar även hos andra ryggradsdjur. Dessa stamceller aktiveras till exempel hos däggdjur när skadad muskulatur ska repareras, säger András Simon, gruppledare vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi.

Det finns alltså stora likheter mellan salamanderns regenerationsprocess och däggdjurens muskelreparation. Men hos salamandern ger muskelstamceller upphov till många olika typer av vävnader medan de bara bygger upp muskelmassa hos däggdjur.

– Forskning på salamanderns muskelstamceller kan i framtiden leda till nya vägar att göra muskelreparationen mer effektiv hos däggdjur, och därmed också hos människan. Vi har nu fått ett verktyg att inleda ett liknande regenerationsmekanism hos däggdjur som man ser hos salamandern, säger Andras Simon.

Fotnot: Forskningen är utförd på den rödprickiga amerikanska vettensalamandern.

Publikation: “Salamander limb regeneration involves the activation of a multipotent skeletal muscle satellite cell population” av J.I. Morrison, S. Lööf, P. He, A. Simon, Journal of Cell Biology, 30 januari 2006.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Doktor András Simon, tel 08-524 870 20, mobil 0739-044040, e-post andras.simon@ki.se.
Pressekreterare Katarina Sternudd, tel 08-524 838 95, mobil 070-224 38 95, e-post katarina.sternudd@ki.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera