Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 januari 2006

SLU-forskare utreder kritiserad träningsmetod för hästar

Hur farligt är det att träna dressyrhästar med metoden rollkur? Internationella ridsportförbundet, FEI, söker kunskap från två SLU-forskare.

Är träningsmetoden rollkur skadlig för hästen? Inverkar det på hästens rygg och hur påverkar det belastningen? Ska den tillåtas inom ridsporten?
Två forskare inom veterinärmedicin vid SLU har blivit inbjudna till FEI, internationella ridsportförbundet, att ge sin syn på hur träningsmetoden rollkur påverkar hästens hälsa.
-Att vi blir tillfrågade känns mycket hedrande för oss och det är också bevis på att vår forskning är meningsfull, säger Christopher Johnston som tillsammans med sin kollega Lars Roepstorff inom kort ska besöka FEI:s kontor i Schweiz.

Träningsmetoden rollkur har varit på tapeten inom ridsporten under några års tid. Den används framför allt av den mycket framgångsrika holländska dressyrryttaren Anky van Grunsven som vunnit bl a OS under åren. Hösten 2005 hettade debatten kring rollkur till rejält när den beskrevs i den tyska ridsporttidningen S:t George. Nu är träningsmetoden så omstridd att FEI känner att den behöver diskuteras. Ska metoden få användas eller inte?

Christopher Johnston och Lars Roepstorff forskar bägge kring hästens rörelsemekanik sedan många år. De ingår också i den forskargrupp vid SLU som gör mycket ingående studier kring hästens rygg, dess funktion, sjukdomar och olika möjligheter av diagnostik och behandlingar.

Ett av projekten är att studera hur ryttarens sits och hjälper påverkar hästens rörelser och funktion. Detta studeras med hjälp av tekniskt mycket avancerad utrustning. Bland annat har forskarna med hjälp av höghastighetskameror filmat dressyrhästar, som normalt tävlas i svår klass, när de har ridits på en kraftmätningsrullmatta. Krafter har även mätts i tyglarna samt under sadeln.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Lars Roepstorff 0705-42 31 43

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera