Artikel från Uppsala universitet
20 januari 2006

Första odlade tryffeln hittad på Gotland

För sex år sen startade Uppsalaforskarna Christina Wedén och Eric Danell tryffelodlingar hos tio privatpersoner på Gotland. Nu har odlingarna gett sitt första resultat. För en tid sedan hittade Christina Wedén en valnötsstor tryffel.

– Det här är den första tryffeln som har odlats på Gotland, så det är jätteroligt, tycker Christina Wedén.

Tryffeln som hittades var väl mogen, vägde 15 gram och var av arten bourgognetryffel. Den upptäcktes på en av de tio odlingar som startades för sex år sen inom ramen för forskningsprojektet om tryffel som drevs av Uppsala universitet och Högskolan på Gotland.

– Det var kul att det gick att odla tryffel på Gotland så pass snabbt. Det tar minst fem år att odla bourgognetryffel i Frankrike, så vi trodde att det skulle ta betydligt längre tid i Sverige på grund av det kallare klimatet, berättar Christina Wedén.

Tidigare var tryffeln okänd av allmänheten i Sverige och betraktades som mycket sällsynt. I och med forskningsprojektet på Gotland är tryffeln nu allmänt känd på ön och projektets inventeringar har visat att tryffeln är väl utbredd där. I dagsläget finns ett 25-tal tryffelplanteringar på Gotland.

– Den här tryffeln som vi har hittat visar att det finns en väldig potential för tryffelnäringen på Gotland, menar Christina Wedén.

Forskningsprojektet om tryffel på Gotland har bidragit till att en ny näring har vuxit fram på ön. Därför har Christina Wedén belönats med Kulinariska Gotlands diplom för främjande av gotländsk matkultur 2005, samt INNOVA Gotlands hedersomnämnande 2004 för samverkan mellan högskola och näringsliv.

Bourgognetryffeln växer vilt både på Gotland och Öland. Öarna lämpar sig väl för tryffeln eftersom jordmånen är kalkrik och höstarna milda. Svamparna växer under jorden och letas fram med hjälp av en tränad tryffelhund. Tryffeln växer i symbios med rotsystemen hos träd som ek och hassel. Vid odling av svampen planterar man ut unga ek- och hasselplantor som i växthus har fått bilda rotsymbios med tryffeln.

Kontaktinformation
Christina Wedén, tel 0708-85 58 72, e-post christina.weden@ebc.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera