Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 januari 2006

Nätverkande i fokus när datatjejer samlas i Uppsala

Antalet tjejer på landets datavetenskapliga utbildningar har länge varit litet och någon uppåtgående trend är svår att se. Därför arrangerar ett nätverk av kvinnliga datastudenter årligen en gemensam konferens för att få inspiration och diskutera strategier för att öka yngre tjejers intresse för datavetenskap. Årets konferens har temat Entreprenörskap och äger rum vid Uppsala universitet den 26-29 januari.

“Datatjej” är en årligt återkommande konferens för kvinnor som läser en data- eller IT-utbildning om minst 160 poäng vid något av Sveriges universitet. Den startade 1998 med 20 deltagare i Umeå och har sedan dess växt. Till årets konferens kommer cirka 100 kvinnliga studenter.

– Det är viktigt att träffas eftersom vi är så få. Vi måste stärka och uppmuntra de få tjejer som finns på datautbildningarna. Det är dessutom givande och väldigt roligt att träffa tjejer med samma intresse, säger Christina L. Nilsson, en av de Uppsalastudenter som är med och arrangerar konferensen.

– Ett problem är att det saknas förebilder. Jag har inte haft en enda kvinnlig föreläsare under de tre år jag studerat och det är väldigt få tjejer bland studenterna. På datavetenskapliga programmet är vi till exempel bara nio tjejer i alla årskurser av totalt 281 studenter, något som både tjejer och killar tycker är tråkigt.

Konferensen består av föreläsningar, seminarier och andra aktiviteter som syftar till att inspirera, motivera och skapa nya nätverk. Årets tema är entreprenörskap och flera företag kommer att vara representerade under konferensen. Tanken är att studenterna ska få en inblick i arbetslivet och att visa att datautbildningar kan medföra intressanta, omväxlande arbeten. För att skapa kontakter mellan deltagarna och företagen anordnas en företagsmiddag under konferensen.

– Vi hoppas att konferensen ska motivera tjejerna att slutföra sina studier och ta ut examen så att vi på sikt kan öka antalet kvinnliga studenter på datautbildningarna, säger Christina L. Nilsson.

För mer information:
Maria Lindell, projektledare, tel: 0702-913 048, e-post: maria.lindell@datatjej06.it.uu.se eller
Christina L. Nilsson, tel: 0708-761 654, e-post: christina.nilsson@datatjej06.it.uu.se

Kontaktinformation
Mer om konferensen: http://www.it.uu.se/datatjej06/

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera