Artikel från Karolinska Institutet
14 december 2005

Diabetesforskningen i Sverige får ett stort anslag

Forskarna vid Rolf Lufts Forskningscentrum för Diabetes och Endokrinologi vid Karolinska Institutet, under ledning av professorerna Kerstin Brismar och Per-Olof Berggren, har erhållit ett forskningsanslag på totalt 150 miljoner kronor från Familjen Erling-Perssons Stiftelse.

Diabetes Mellitus, sockersjuka, ökar dramatiskt bland barn och vuxna – ungefär 400 000 personer i Sverige har diabetes, 10 procent av alla över 65 år. Diabetes med dess komplikationer, inklusive hjärt- och kärlsjukdomar, innebär lidande för patienten och höga kostnader för samhället.

Typ 2 diabetes, det som förr kallades åldersdiabetes, är den vanligaste formen och förekommer i allt yngre åldrar. Typ 1 diabetes, tidigare ungdomsdiabetes, kan drabba från spädbarnsåldern till pensionsåldern och kräver insulininjektioner flera gånger per dag, eller transplantation, för att patienten skall överleva.

Det finns ett stort behov av precisa metoder för att på ett tidigt stadium upptäcka de individer som har ökad risk att utveckla diabetes och dess komplikationer, så att man kan förebygga och förhindra utvecklingen av sjukdomen.

Professorerna Kerstin Brismar och Per-Olof Berggren: “Det stora anslag vi nu fått kommer att användas till att vidmakthålla och utveckla den internationellt ledande diabetesforskning vi uppnått. Stiftelsens satsning kan förväntas generera en mängd viktiga grundforskningsresultat, som kan få en avgörande betydelse för att förstå – och så småningom göra något åt de molekylära defekter som såväl orsakar diabetes som de diabetesrelaterade komplikationerna.”

Familjen Erling-Perssons Stiftelse grundades av Stefan Persson (Hennes & Mauritz) 1999 och har som viktigaste ändamål att med en långsiktig inriktning främja vetenskaplig forskning.

För mer information kontakta: professor Kerstin Brismar, tel. 08-517 758 68, professor Per-Olof Berggren, tel: 08-517 757 31 eller ledamoten i stiftelsens styrelse, Sten Wikander, tel. 08-641 50 23.


Pressekreterare Sabina Bossi, telefon 08-524 838 95, e-post: sabina.bossi@ki.se

Kontaktinformation
Karolinska Institutet är ett av Europas ledande medicinska universitet. Genom forskning, utbildning och information medverkar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet utser varje år pristagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera