Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 december 2005

Nässpray möjligt som vaccin mot sexuellt överförbara sjukdomar

Sexuellt överförbara sjukdomar är ett stort problem globalt sett och en vanlig orsak till infertilitet. Nu visar en avhandling från Sahlgrenska akademin att det är fullt möjligt att konstruera vacciner mot könssjukdomar, som kan appliceras direkt på slemhinnorna i underlivet. Det är till och med möjligt att vaccinera med spray i näsan.

Läkaren Lotta Wassén visar för första gången att det är fullt möjligt att åstadkomma ett antikroppssvar i underlivssekret. Hon visar också att det går att göra det genom att placera vaccinet direkt på slemhinnorna i underlivet. Det är sedan tidigare känt att immunförsvaret i kroppens olika slemhinnor kommunicerar och det är alltså därför det också fungerar att vaccinera med spray i näsan och sedan få ett immunsvar i form av ökad antikroppsproduktion i underlivet. Metoden innebär ett enkelt och billigt sätt att vaccinera och att risken för infektioner i samband med vaccinationen minskar i och med att det inte krävs någon injektion.

Lotta Wassén har i sina studier använt det registrerade vaccinet Dukoral. Hon vaccinerade friska kvinnor genom att dels spraya vaccinet i näsan dels genom att placera en gel med vaccinet i slidan. Båda sätten att vaccinera resulterade i att antikroppar bildades i underlivet. Antikroppssvaret blev större när vaccinet placerades i slidan jämfört med när det sprayades i näsan.
– Livmoderhalsen är den del av underlivet som bildar flest antikroppar och för att få så bra effekt som möjligt ska man placera vaccinet så nära livmoderhalsen som möjligt. Men det fungerar också med spray i näsan. Och det är ju tur, för ska man vaccinera män har man ju inte så mycket att välja på, säger hon.

För att tillverka ett vaccin som fungerar mot sexuellt överförbara sjukdomar måste vaccinet nu skräddarsys för de olika könssjukdomarna. Chlamydia och gonorré är det som är mest aktuellt tycker Lotta Wassén.
– Förra året upptäcktes bara i Sverige 32 000 nya fall av chlamydia. Obehandlad är det är en sjukdom som kan leda till äggledarinflammation, utomkvedshavandeskap och infertilitet. Om man med en nässpray enkelt kunde vaccinera alla innan de gör sin sexdebut, alla tolvåringar till exempel, skulle vi slippa mycket onödigt lidande.

Vaccinet som Lotta Wassén använt i sina studier är ett vaccin mot cholera. Fördelarna med att använda detta är att det i princip inte ger några biverkningar och att det är effektivt när det gäller att få immunsystemet att vakna och producera ett infektionsförsvar. För att få fram ett vaccin mot till exempel chlamydia måste choleravaccinet kopplas ihop med en liten del av bakterien som orsakar chlamydia så att immunförsvaret stimuleras att producera antikroppar mot just chlamydia. Det är alltså en hel del arbete kvar innan det finns något färdigt chlamydiavaccin. Nästa steg för Lotta Wassén är att ta reda på hur ofta man behöver vaccinera för att få ett bestående skydd. Hittills har hon sett att effekten av vaccinationerna finns kvar i åtminstone 12 månader.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för kvinnors och barns hälsa
Avhandlingens titel: “Antibody responses in genital secretions and serum after mucosal vaccination in humans”.
Avhandlingen är försvarad.

Kontaktinformation
Leg. Läkare Lotta Wassén,
mobiltelefon: 0705-52 19 15,
e-post: lotta.wassen@obgyn.gu.se
Handledare: professor Marianne Jertborn,
telefon: 031-773 62 12,
e-post: marianne.jertborn@microbio.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera