Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 december 2005

Tiina Rosenberg blir professor i Lund

Tiina Rosenberg blir nästa professor i genusvetenskap vid Lunds universitet. Det beslutade rektor Göran Bexell den 8 december och därmed tillsätts en professur som har varit vakant de senaste två åren.

Rektor Göran Bexells beslut innebär att han följer den Samhällsvetenskapliga lärarförslagsnämndens rekommendationer. Sammanlagt 19 personer ansökte om att få professuren i den första omgången. Efter intervjuer och utlåtande av från de sakkunniga kom lärarförslagsnämnden fram till att Tiina Rosenberg var den mest lämpade kandidaten.

Tiina Rosenberg har en bakgrund som fil dr i teatervetenskap. Hon disputerade med avhandlingen “En regissörs estetik: Ludvig Josephson och den tidigare teaterregin” vid Stockholms universitet 1993. Sedan dess har hennes forskning präglats av tvärvetenskaplig genusforskning med inriktning mot feministisk teori och queerforskning. Hon har varit en viktig kraft i att etablera queerforskning som ett genusvetenskapligt område i Sverige. Rosenbergs pedagogiska erfarenhet är framför allt hämtad från undervisning i genusvetenskap och teatervetenskap vid Stockholms universitet. Hon har även varit studierektor vid Stockholms universitets teatervetenskapliga institution under en längre period och hon har mottagit flera priser och utmärkelser för sina insatser inom genusforskningen.

Tiina Rosenberg tillträder professuren i genusvetenskap den 15 januari nästa år.

Kontaktinformation
För mer information kontakta;
Akademisekreterare Hans Modig 046-222 70 38
Sune Sunesson, dekanus för Samhällsvetenskapliga fakulteten, 046-222 71 04, 0706-12 71 04
Professor Tiina Rosenberg, 08-674 74 97 (kl 15.15-17)

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera