Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 december 2005

Chockbesked från forskare – skidvalla ger sämre glid

Leonid Kuzmin, doktorand vid Mittuniversitet, har kommit fram till att motionsåkare med fördel kan strunta i att valla sina skidor för att få bättre glid. Även för tävlingsåkare kan det i vissa fall vara bättre att åka på ovallade skidor.- Att man måste valla skidorna är en myt. Det är mycket bättre att nyttja skidbelagets egna positiva glidegenskaper. Förutom att det blir lättare att åka, slipper skidmotionären allt för- och efterarbete, får mer tid i skidspåret och mera pengar i fickan, säger Leonid Kuzmin.

I januari kommer Leonid Kuzmin att presentera en licentiatavhandling kring skidvallning. I den presenteras uppgifter som innebär ett paradigmskifte inom skidsporten. Leonid Kuzmin har testat friktionen mellan snö och skidor och upptäckt att glidvallan bara ställer till besvär för skidåkaren.

Han har varit inne på detta spår ända sedan 1995. Leonid Kuzmin har själv ett förflutet som skidtränare och vallare. Vid Skid-VM i Thunder Bay1995, när hans hustru Antonina Ordina tog en bronsmedalj, både individuellt och i stafett, valde han att låta henne åka på ovallade skidor.
– För mig var det vändpunkten och jag insåg att det var dags att ifrågasätta etablerade mantran kring vallning.

Belag på dagens längdåkningsskidor tillverkas av ultrahögmolekylär polyeten (UHMWPE). Detta är ett material med extremt goda nötningsegenskaper, låg friktionskoefficient och förmåga till självsmörjning.
– Därför ska man inte täcka ett utomordentligt material med ett mindre bra material som glidvalla.

Leonid Kuzmin konstaterar att glidvallor samlar smuts snabbare än torra stålsicklade belag.
– Ett av de mantran som ständigt upprepas är att man ska paraffinera sina skidor för att skydda dem mot slitage. Men i alla referensböcker konstateras att UHMWPE är fem gånger slitstarkare än kolstål. Mantrat är därmed krossat i tusen bitar.

Samlar mycket smuts
Leonid Kuzmin har genomfört en mängd försök i samma skidspår med vallade och ovallade skidor. Med hjälp av USB-kameror har han undersökt hur mycket smuts som samlats på skidorna och han har även mätt glidförmågan på andra sätt.
– De vallade skidorna glider en aning bättre från början, eftersom glidvallan minskar friktionen, men bara efter en stund har vallan samlat så mycket smuts att de vallade skidorna glider sämre. I vissa försök uppstod detta redan efter 200 meter och senast efter 3,8 kilometer.

Förutom glidet finns det också, enligt Leonid Kuzmin, en annan viktig orsak till att låta bli glidvallan.
– Genom att bara stålsickla utan att valla slipper motionsåkaren tillbringa sin dyrbara fritid i vallarboden och dessutom behöver man inte heller skicka sina skidor på slipning, avslutar han.

För närvarande arbetar doktoranden och hans kollegor vid Institutionen för teknik, fysik och matematik på Campus Östersund, med att vidareutveckla tekniken för glidtester.

Kontaktinformation
Frågor kan ställas till: Leonid Kuzmin, 063-16 59 13, leonid.kuzmin@miun.se

Pressbilder: www.miun.se/journalist

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera