Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

2 december 2005

Descartespriset för vetenskaplig kommunikation går till Carl-Johan Sundberg vid Karolinska Institutet

Europeiska Kommissionens jury för Descartespriset har tilldelat årets Descartespris på 50 000 euro till Carl-Johan Sundberg vid Karolinska Institutet. Han får priset för sina bedrifter inom vetenskaplig kommunikation.

I juryns motivering rörande Carl-Johan Sundbergs pris nämns hans entusiastiska engagemang med att inte bara sprida kunskap om forskning inom forskarsamhället utan också till allmänheten, både inom Sverige och internationellt. I över två decennier har Carl-Johan Sundberg, docent med egen forskargrupp, arbetat med forskning och forskningskommunikation, hållit föreläsningar och kurser, bildat nya forskningscentra och inte minst initierat Euroscience Open Forum, en panvetenskaplig konferens som hölls i Stockholm hösten 2004 och som kommer att hållas nästa gång i München sommaren 2006.

Europeiska Kommissionens Descartespris delas ut i dag den 2 december 2005 vid Royal Society i London. Det är för sjätte året i rad som Descartepriset delas ut till forskare och forskarlag i Europa för deras vetenskapliga insatser och priset anses som lite av Europas eget Nobelpris. Framförallt främjas vetenskapligt samarbete forskargrupper emellan. Priserna för vetenskaplig kommunikation instiftades dock först förra året, då bland annat den världskände naturfilmaren Sir David Attenborugh och den internationellt kände nanofysikern Wolfgang Heckl fick priset.

Tidigare i år tilldelades Carl-Johan Sundberg Ångpanneföreningens pris för sina insatser inom vetenskap och kommunikation och för sina kunskapsspridningsinsatser. Nu får han ytterligare ett pris.

Mer om Descartespriset finns att läsa på följande webbadress:
http://www.cordis.lu/science-society/descartes/home.html

För kontakt med pristagaren:
Docent Carl-Johan Sundberg, mobil 070-517 68 86.

För stillbilder och rörliga bilder av Carl-Johan Sundberg kontakta pressekreterare Sabina Bossi, telefon 08-524 838 95, e-post: sabina.bossi@ki.se

Kontaktinformation
Karolinska Institutet är ett av Europas ledande medicinska universitet. Genom forskning, utbildning och information medverkar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet utser varje år pristagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera