Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 november 2005

Läste du serier som barn?

Tecknade serier för barn har funnits i Sverige i över hundra år, och de flesta minns med kärlek sin barndoms figurer som t.ex. Spara och Slösa, Tuff och Tuss, Bamse eller Eva & Adam. Litteraturvetaren Helena Magnusson har studerat dessa och andra svenska barnserier, från 1890-talet till idag.

Studien presenteras i den första svenska doktorsavhandlingen om tecknade serier Vi får reda på vad serierna handlat om, hur de berättats och var de publicerats. Avhandlingen är ett unikt referensverk som behandlar de många ansikten barnserier haft, från mästrande varningshistorier till barnnära komiska relationsdramer, från stämningsfulla, estetiskt avancerade barnporträtt till massproducerad konsumtionsvara. Med tanke på seriers stora betydelse som barnläsning har Helena Magnusson studerat barnserierna i relation till den övriga barnlitteraturen, och seriemediets skiftande förutsättningar belyses.

Helena Magnusson är litteraturvetare vid Stockholms universitet, med inriktning mot barnlitteratur och tecknade serier. Hon är även verksam i Seriefrämjandet, bland annat som medlem i juryn för det årliga seriepriset Urhunden.


Doktorsavhandlingens titel: Berättande bilder. Svenska tecknade serier för barn. Boken ges ut av Makadam förlag.

Disputation äger rum lördag den 3 december kl. 13.00 i sal G, Arrheniuslaboratorierna, Frescati. Opponent är Anne Magnussen, Syddansk Universitet, Odense.

Kontaktinformation
Helena Magnusson nås via e-post helena.magnusson@littvet.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera