Artikel från Forte
22 november 2005

Döva som kan höra

Döva och gravt hörselskadade barn har möjlighet att höra och att utveckla tal med hjälp av cochleainplantat – ett stort medicinskt framsteg. Men hur är det att leva med cochleainplantat?

Första gången ett barn fick ett inplantat inopererat var i Lund 1990. Nu har några av dessa barn gått i skolan ett antal år. Hur fungerar det i verkligheten för de här barnen? Har människor med cochleainplantat andra behov och hur ska de i så fall tillfredställas?

Reportaget om cochleainplantat sänds i SVTs Kunskapskanalen i programmet Vetenskapslandet den 23 november kl. 22.00 och en repris sänds den 24 november kl. 18.30. I reportaget intervjuas en flicka som går i årskurs 7 vid Siliviaskolan i Hässleholm om hur det är att leva med cochleainplantat. I programmet berättar också Birgitta Sahlén, docent i logopedi, foniatri och audiologi, om sin forskning på området.

FAS har finansierat inslaget om cochleainplantat i Vetenskapslandet.Vetenskapslandet är tv-programmet som presenterar aktuell forskning från landets universitet och högskolor.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera