Artikel från Forte

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 november 2005

Döva som kan höra

Döva och gravt hörselskadade barn har möjlighet att höra och att utveckla tal med hjälp av cochleainplantat – ett stort medicinskt framsteg. Men hur är det att leva med cochleainplantat?

Första gången ett barn fick ett inplantat inopererat var i Lund 1990. Nu har några av dessa barn gått i skolan ett antal år. Hur fungerar det i verkligheten för de här barnen? Har människor med cochleainplantat andra behov och hur ska de i så fall tillfredställas?

Reportaget om cochleainplantat sänds i SVTs Kunskapskanalen i programmet Vetenskapslandet den 23 november kl. 22.00 och en repris sänds den 24 november kl. 18.30. I reportaget intervjuas en flicka som går i årskurs 7 vid Siliviaskolan i Hässleholm om hur det är att leva med cochleainplantat. I programmet berättar också Birgitta Sahlén, docent i logopedi, foniatri och audiologi, om sin forskning på området.

FAS har finansierat inslaget om cochleainplantat i Vetenskapslandet.Vetenskapslandet är tv-programmet som presenterar aktuell forskning från landets universitet och högskolor.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera