Artikel från Vetenskapsrådet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 oktober 2005

Premiär för Tentakel – Ny nättidning om natur- och teknikvetenskap: www.tentakel.vr.se

Svensk får maktposition i nya europeiska forskningsrådet, tre avhoppade Lundaforskare i debatt, övergiven forskningsstation på Svalbard kan ge svar om klimatförändringarna och en kortfilm om strömbrytaren byggd av en molekyl.Detta är bara något av innehållet i nya nättidningen Tentakel. Tentakel släpps först i morgon tisdag klockan 16.00, men det går att smygtitta redan i dag på: www.tentakel.vr.se

Förutom nyheter från forskarvärlden blir det debatt, recensioner – och en tecknad vetenskapsserie. Med tidningen Tentakel, som ska komma ut en gång i månaden, satsar Vetenskapsrådet på att ha tentaklerna ute.
– Det här ska vara en kanal för forskarna inom natur- och teknikvetenskap. Vi vill också att finansiärer, beslutsfattare och andra ska vilja läsa Tentakel, säger Arne Johansson, ansvarig utgivare och huvudsekreterare vid ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap, Vetenskapsrådet.

Redaktör från Aftonbladet
Eva Barkeman, redaktör, har mångårig erfarenhet som vetenskapsredaktör på Aftonbladet och ska nu göra samma vassa journalistik för en redan initierad publik.
– Det roliga med en nättidning är den snabba direktkontakten med läsarna. Och att utnyttja möjligheten med rörliga ljud- och bildinslag. Vi har till exempel en unik kortfilm som visar hur nanorör kan fungera som strömbrytare, säger Eva Barkeman, redaktör för Tentakel.

Mer om tidningen
Tidningen ges ut av Vetenskapsrådet, ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap. Innehållet sträcker sig från forskningspolitik och forskningsfinansiering till forskningsresultat.
Tidningen finns på www.tentakel.vr.se
Officiell invigning sker kl 16.00 tisdagen den 18 oktober (men det går att smygtitta på Tentakel redan idag).

Kontaktinformation
Kontaktpersoner
Arne Johansson, ansvarig utgivare och huvudsekreterare vid ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap: 08-546 44 201, 0708-20 96 06, arne.johansson@vr.se
Eva Barkeman, redaktör Tentakel: 08-546 44 106, 0733-66 00 52, eva.barkeman@vr.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera