Artikel från Uppsala universitet
17 oktober 2005

Ny snabb metod för läkemedelsindustrin

I sin avhandling har Patrik Forssén för första gången tagit fram en datorbaserad metod för att optimera industriell separation av en provblandning innehållande fyra olika substanser. Han försvarar sin avhandling vid Uppsala universitet den 19 oktober.

Storskalig kromatografi är en metod för separation av substanser i komplexa provblandningar, exempelvis processvätska från en bioteknologisk process. Ett annat exempel är blandningar av molekyler som är spegelbilder av varandra, där man vill separera och isolera spegelbildsmolekylerna för att kunna använda dem som läkemedel.

– I läkemedlet Nexium används till exempel bara ena spegelbildsmolekylen i motsats till föregångaren Losec som innehåller båda spegelbilderna, säger Patrik Forssén.

Industriell kromatografi används ofta inom läkemedels- och kemiteknisk produktion, men tekniken är både kostsam och komplicerad att optimera genom “trial-and-error”. Ett alternativ är att använda datorbaserade simuleringar för optimering, men tidigare experimentella metoder för att ta fram giltiga parametrar till programmen fungerar dåligt och är tidskrävande. Den största nackdelen är dock att de gamla metoderna kräver stora mängder av den rena kemiska substansen som skall renas.

Patrik Forssén har i sin forskning tagit fram ny teori och utvecklat nya numeriska metoder för att bestämma dessa parametrar mycket snabbare och, i de flesta fall, utan behov av rena substanser. Med de nya metoderna har han för första gången någonsin tagit fram parametrar för en blandning med fyra substanser. Metoderna kan också förutsäga praktiska experiment med hjälp av datorsimuleringar på ett sätt som aldrig tidigare visats.

– De nya metoderna kan användas för att spara tid och kapital i industriell processutveckling inom kemi- och läkemedelsindustri, säger Patrik Forssén.

Kontaktinformation
Patrik Forssén kan kontaktas på 018-471 76 31, 073-676 13 82 eller via e-post: Patrik.Forssen@it.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera