Tema

Lunds universitet upprättar stipendiefond för tsunamidrabbade

Lunds universitet är med och upprättar en stipendiefond för tsunamidrabbade studenter på Sri Lanka. Genom fonden ges studenter nu möjlighet att slutföra sina utbildningar. – Detta blir en konkret hjälp för många studenter som drabbats hårt och ett konkret uttryck för universitetsgemenskap, säger rektor Göran Bexell.

Tsunamin 2004 dödade mer än 30 000 människor på Sri Lanka och orsakade omfattande förstörelse längs kusterna, framförallt i den norra och östra delen av landet. Behovet av hjälpinsatser är stort då katastrofen lade ytterligare börda på ett land som redan gick på knäna efter två decennier av inbördeskrig.

Efter katastrofen tillsatte rektor Göran Bexell en arbetsgrupp med uppgift att lägga fram förslag på hur Lunds universitet med hjälp av sina etablerade nätverk skulle kunna bistå de drabbade områdena. Diskussioner med universitet i regionen har resulterat i att Lunds universitet tillsammans med andra bidragsgivare runt om i världen nu upprättat en stipendiefond, där Lunds universitet bidrar med 200 000 kronor.
– Summan motsvarar ungefär en tiondel av behovet vid ett universitet som Eastern University som ligger i den region av Sri Lanka som drabbats värst, säger Jan Magnusson som är samordnare vid nätverket för Sydasienstudier vid Lunds universitet och den som skött förhandlingarna med den lankesiska motparten.

Tsunamidrabbade studenter kommer att få 5000 lankesiska rupier (ca 380 kr) i månaden från fonden, fram till dess att hon eller han har avslutat sina studier.

Kontaktinformation
För mer information tala med Jan Magnusson på telefonnummer 046-222 37 44,
e-post, jan.magnusson@ace.lu.se

Lunds universitet upprättar stipendiefond för tsunamidrabbade

 lästid ~ 1 min