Artikel från Högskolan i Borås

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 oktober 2005

Fräckt mode uppskattat bland konstskatter

Framtidens mode skapat av unga svenska modedesigners visas just nu på Nationalmuseum i Stockholm. Det är de tio finalisterna som ska representera Sverige i Mode VM som ställer ut sina spännande kreationer mitt bland gipsavgjutningar av antika statyer. Fräck Haute Couture har flyttats in i finrummet.

Den 15 december sker världens mest prestigefyllda modetävling, Fashion Future i Paris. Den svenska uttagningen har precis avgjorts och de tio finalisterna visar fram till den 30 oktober upp sina kreationer på Nationalmuseum. Modetävlingen har funnits i tjugo år, men det är tredje gången som Sverige deltar. Och nu vill man manifestera att Sverige kan hävda sig i internationella sammanhang.
– Det är en fantastisk kick för studenterna att kunna visa sina kreationer på samma scen som de stora internationella Haute couture-husen i Paris, säger Ingrid Giertz-Mårtenson, projektledare och juryns ordförande i Sverige.

Konst och teknologi
Årets tema som tävlingsdeltagarna har utgått från är “nya samspel: mode, konst och teknologi”.
– För mig är teknologi tid. Jag har inspirerats av tid, konstrast och förvandling, förklarar Maria Nordström, modedesignstudent från Institutionen Textilhögskolan, Högskolan i Borås.
Hennes kreation bygger på kontraster. På en metallställning, som symboliserar industrin och utvecklingen, nyper klämmor försiktigt tag i en sidenkjol med släp. Sidentyget är färgat i cirkelform och går som årsringar runt hela skapelsen. Allt är genomarbetat in i minsta detalj.
– Det är helt fantastiskt att kunna arbeta i flera månader med en enda kreation som jag gjort med den här, säger Maria Nordström och ler med hela ansiktet.
Hon ser fram emot Parisresan och att få se bidrag visas av en professionell modell på en av världens främsta Haute couture-scener.
– Det ska bli en upplevelse!

Electric beauty
Therese Södervall är den andra finalisten från Institutionen Textilhögskolan i Borås. Tre och en halv månads arbete ligger bakom hennes Electric beauty. Kreationen är en modern ballerinaklänning som det riktigt lyser om! Under organzan döljer sig nämligen en ljusslinga i neon. I den nätta skapelsen finns 17 meter organza som hon snedklippt i remsor och sedan färgat för hand. Det är ett gediget hantverk. Remsorna har hon sytt till volanger i olika bredd som draperats och fästs till ett nät på insidan. Varje liten del bildar en vågrörelse som ger liv i klänningen. Idén är något som hon funderat på under ett antal år, men först nu fått möjlighet att fullfölja.
– Det är en utmaning att få arbeta på det här sättet. Jag vill illustrera tomrummet mellan kropp och plagg där elementet vatten symboliseras som transportör av den energi kroppen alstrar, förklarar Therese Södervall.

Text och foto: Annie Andréasson

Artikeln är fri för publicering. Högupplöst bild kan hämtas på: http://www.hb.se/press/Meddelande/2005/20051014.htm

Kontaktinformation
Upplysningar: Annie Andréasson, tel. 033-4354022, ann-christine.andreasson@hb.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera