Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 oktober 2005

Inkontinens vanligt men förtiget problem

Nära 40 procent av en grupp studerade personer över 75 år hade problem med urininkontinens. Omkring 17 procent hade avföringsinkontinens, och 15 procent hade båda typerna. Svårigheter att hålla tätt med kiss och bajs är alltså ganska vanliga bland gamla människor, men de drabbade söker alldeles för sällan hjälp för sina problem.

Det framgår av en av de få studierna på området, utförd av sjuksköterskan Karin Stenzelius i hennes avhandling från Lunds universitet.
– De som lider av inkontinens har oftast också andra och allvarligare medicinska problem. Då blir det dem man talar om hos doktorn, medan man inte hinner eller kommer sig för att tala om inkontinensen. Att läcka urin eller avföring är ju inte allvarligt i medicinsk mening, men bidrar ändå väldigt mycket till att sänka livskvaliteten för dem som drabbas, säger Karin Stenzelius.
Även om många inkontinenta gamla drar sig för att självmant ta upp problemet, så har de blivit glada när Karin Stenzelius och hennes medarbetare gjort det. De har också blivit förvånade över att höra att det faktiskt finns en del att göra åt saken.
– Det finns mediciner mot täta urinträngningar, och på kvinnor kan man göra en ganska enkel operation. Bäckenbottenmuskulaturen kan tränas upp och vattendrivande medicinering kan förändras så att behovet att kasta vatten inte blir lika starkt under hela dygnet. Motion och fiberrik kost minskar problemet med förstoppning, som gör att många äter laxermedel och i stället får diarréer, säger Karin Stenzelius.
Om inkontinensen ändå håller i sig, så går blöjor att få, helst rätt utprovade så att de blir lagom stora. Men många vågar inte be om detta eftersom de skäms över sin oförmåga att hålla tätt, särskilt när det gäller avföring. Av nära 250 personer i en grupp med äldre som hade svårt att kontrollera avföringen var det 60 procent som då och då råkade ut för läckage, men bara 30 procent som använde blöjor. De andra tycker troligen att saken är för pinsam, och byter i stället underkläder så fort de råkat smutsa ner sig.
Karin Stenzelius tycker att problemet med inkontinens borde diskuteras mera öppet, så att det inte uppfattas som så skambelagt. Det är också viktigt att sprida information om att det faktiskt går att åtminstone minska besvären.
– Alla borde bli medvetna om att detta är ett ganska vanligt problem i högre åldrar. Men fast det är vanligt, så är det inget man ska behöva stå ut med, utan något som bör utredas och åtgärdas så långt det är möjligt.

Avhandlingen heter “Urinary and faecal incontinence among older women and men” och läggs fram den 21 oktober. Karin Stenzelius träffas på tel 046-2221977, e-post Karin.Stenzelius@med.lu.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera