Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 oktober 2005

Finsk blodkärlsforskare får stora Fernströmpriset

Professor Kari Alitalo från Helsingfors universitet har fått 2005 års stora pris av Eric K. Fernströms stiftelse. Priset är ett av de största skandinaviska forskningsprisen inom området medicin. Kari Alitalos forskning gäller de molekylära mekanismerna vid utvecklingen av nya blod- och lymfkärl, med möjliga tillämpningar bl a i behandlingen av cancer.

Cancertumörer behöver blodtillförsel för att få näring. Därför är de beroende av att blodkärl, och även lymfkärl, nybildas i den växande tumören. Många cancerformer sprids sedan genom att enstaka celler tar sig in i lymfkärlen och därifrån förs vidare till andra organ.

Kari Alitalos forskning är huvudsakligen inriktad på de tillväxtfaktorer som är nödvändiga för utvecklingen av blod- och lymfkärl. Vid fosterutvecklingen och hos en frisk person är det viktigt att dessa ämnen och deras receptorer (mottagare) på cellernas yta fungerar bra. Vid cancer däremot är målet att hindra deras funktion.

Professor Alitalos grupp har i djurförsök kunnat minska spridningen av cancer via lymfkärlen med två tredjedelar. Det har gjorts genom att blockera två tillväxtfaktorer som de finska forskarna själva upptäckt. Gruppen arbetar också med lymfödem – svullnader som beror på att lymfsystemet inte fungerar som det ska – och hoppas kunna utveckla ett läkemedel mot denna sjukdom.

Eric K Fernströms stiftelse delar årligen ut dels det “stora nordiska priset” till en medicinsk forskare från något av de nordiska länderna, dels lokala priser till lovande yngre forskare från varje medicinsk fakultet i Sverige. Priserna delas ut i samband med det populärvetenskapliga arrangemanget Forskningens Dag i Lund i november.

Eric K Fernström var en känd skeppsredare från Karlshamn med en internationell verksamhet som bl a omfattade många oljetankers. Fernströmstiftelsen har sin bas vid Medicinska fakulteten vid Lunds universitet.

En bakgrundsartikel finns på webbsidan:
http://www.med.lu.se/genvaegar_foer_media/fernstroem. Där finns också nedladdningsbara fotografier på pristagaren.

Forskargruppens hemsida finns på
http://research.med.helsinki.fi/cancerbio/alitalo/

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera