Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 oktober 2005

Lennart Nilsson Award 2005 till Frans Lanting

Lennart Nilsson Award har i år tilldelats den internationellt verksamme naturfotografen Frans Lanting.

Holländaren Frans Lanting är en av vår tids främsta naturfotografer. Hans bilder har i över tjugo års tid väckt stor uppmärksamhet i både tidningar och böcker över hela världen. Sedan länge är han en av tidskriften National Geographic Magazine’s mest publicerade fotografer. Han har på ett inträngande sätt skildrat livets mångfald alltifrån de minsta insekter till de största däggdjur. I nära samarbete med forskare har Frans Lanting dokumenterat krympande regnskogar och hotade djurarter. Bland annat har han skildrat det okända sociala livet hos människans närmaste släkting dvärgschimpansen.

Styrelsens motivering lyder: “Frans Lanting får priset för att han under många år enträget har arbetat med att i bild visa naturens under. Han tar sin kamera dit få andra kan komma och synliggör därmed det tidigare osynliga. Han har en tydlig strävan att göra bilder på ett unikt vis och resultatet är närgånget, mäktigt, elegant och samtidigt såväl journalistiskt som vetenskapligt.”

Lennart Nilsson Award inrättades 1998. Prissumman är på 100 000 kronor. Priset delas ut i Berwaldhallen i Stockholm den 21 oktober i samband med Karolinska Institutets årliga installationshögtid.

OBS!
Frans Lanting är på grund av uppdrag i Afrika förhindrad att själv närvara vid prisutdelningen den 21 oktober 2005. Han kommer dock till Stockholm i början av november och håller då en föreläsning om sin verksamhet. Exakta besked om tid och plats meddelas senare.

Pressbilder kan hämtas på:
http://info.ki.se/news/lt_prize/

Materialet står fritt till förfogande i anslutning till presentation av Lennart Nilsson Award.

För mer information om Frans Lanting, gå till www.lanting.com

För mer information om Lennart Nilsson Award, kontakta:
Jacob Forsell, 070 – 744 78 78.

Kontaktinformation
Karolinska Institutet är ett av Europas ledande medicinska universitet. Genom forskning, utbildning och information medverkar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet utser vare år pristagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera