Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

29 september 2005

Förändrade rutiner på sjukhus efter forskningsrön

En ny avhandling vid Uppsala universitet kommer att leda till förändrade rutiner på Akademiska sjukhuset. Röntgenläkaren Hampus Eklöf visar i en studie att captopril renografi, som har setts som en av de bästa metoderna, inte bör användas för diagnos av njurartärstenos. Hampus Eklöf försvarar sin avhandling den 30 september.

Njurartärstenos är en förträngning av blodkärl som leder blod till njurarna. Njurartärstenos kan orsaka högt blodtryck och försämrad njurfunktion. Sjukdomen kan upptäckas med många olika tekniker, och hittills har det varit oklart vilken metod som är bäst lämpad.

– Tidigare har man gjort studier på en teknik i taget och haft svårigheter med att jämföra resultat från olika patientgrupper. Jag har i en studie jämfört alla fyra tekniker på alla patienter, berättar Hampus Eklöf.

Han har undersökt 53 patienter med missänkt njurartärstenos med duplex ultrasonografi, captopril renografi, magnetkameraundersökning och datortomografi. Captopril renografi, som innebär att ett radioaktivt ämne sprutas in i blodådrorna för att halten av radioaktivitet sedan ska kunna mätas i njurarna, visade sig fungera dåligt. Magnetkameraundersökning var den bästa metoden för att ställa diagnosen, medan datotomografi var näst bäst.

– Det är ett kontroversiellt resultat eftersom captopril renografi har setts som den bästa metoden tidigare. I vårdprogrammet för Akademiska sjukhuset rekommenderas den som förstahandsmetod. Efter den här studien kommer vi förmodligen att skriva om vårdprogrammet, och redan nu har användningen av captopril renografi minskat, säger Hampus Eklöf.

Dessutom kom Hampus Eklöf fram till att ballongvidgning är en tekniskt effektiv behandling av njurartärstenos som ger acceptabla resultat. I avhandlingen visar han också att koldioxid är bättre att använda som kontrastmedel vid kärlröntgen än jod, eftersom koldioxid inte försämrar njurarnas funktion.

Kontaktinformation
Hampus Eklöf kan nås på 018-611 47 90 eller via Akademiska sjukhusets växel 018-611 00 00 och sökarnummer 91 224, samt via e-post: hampus.eklof@radiol.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera