Tema

Mat för livet 2025

Formas nya bok Mat för livet 2025 ger visioner om matens utveckling för de närmaste tjugo åren. Boken är vetenskaps-journalisten Peter Sylwan personliga berättelse, starkt kryddad med inspiration från femton unga forskares visioner för framtidens livsmedelsutveckling.

Till bokens godbitar hör historien om Gun och hennes grisar som lever efter sin natur och därtill kostnadseffektivt och miljöanpassat. Boken är gränslös och matmarknaden global. Men varför finns det inga svenska äppelodlare i Chile när det finns kinesiska grönsaksodlare i Skåne? Harry Potter som bonde – att få ut mer och bättre med allt mindre resurser. Bonden som oljeshejk. Mat och märken. Risk och rykten. Kundens och magens makt. Tillit är nyckeln. Och så genrädslan förstås. Kan forskarna förresten ge oss mat som gör oss både mätta och magra – kanske det ”fettfria” fettet?

Femton unga forskare inom framsynsprojektet Mat för Livet 2025, som Formas varit huvudfinansiär för, hade samma uppdrag som Peter Sylwan. Fördelen för Peter var att han hade de andras visioner att inspireras av när han skrev den sextonde visionen. De övriga femton forskarnas visioner finns samlade i Mat för livet – om framtidens livsmedel www.formas.se.

Kontaktinformation
Boken kostar 150 kronor inkl moms och kan beställas från Liber Distribution, tel 08-690 9522, fax 08-690 9550 eller från Formas nätbokhandel www.formas.se

Recensionsexemplar kan beställas från Maria Guminski, maria.guminski@formas.se, tel 08-775 4008.

För mer information kontakta:
Birgitta Johansson, 08-775 40 03, birgitta.johansson@formas.se

Emilie von Essen, 08-775 40 38, emilie.von.essen@formas.se

Mat för livet 2025

 lästid ~ 1 min