Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 september 2005

Donation stärker internationellt utbyte

Byggmästaren och riskkapitalisten Lars Jonsson, Seattle, USA, har donerat två miljoner kronor till Linköpings universitet och University of Washington i Seattle för att utveckla det ömsesidiga utbytet mellan universiteten.

Donationen från The Jonsson Family Fund skapar förutsättningar för att under två år ytterligare fördjupa de kontakter som sedan tidigare finns mellan de bägge universiteten.

– University of Washington och Linköpings universitet har flera beröringspunkter och filosofier som stämmer överens, säger Lars Jonsson.

Utbytet koncentreras till fyra områden där de båda universiteten ser den största ömsesidiga nyttan av fördjupade kontakter: Scandinavian area studies, statsvetenskap, nanoteknik och life sciences.

Rektor Mille Millnert ser donationen som ett viktigt stöd till LiU:s verksamhet.

– Ett livskraftigt internationellt utbyte på både forskar- och studentnivå är en nödvändighet för ett modernt universitet. University of Washington med 43 000 studenter är ett av de mest framgångsrika amerikanska universiteten med flera Nobelpristagare. Nu knyter vi kontakter som kan bli strategiskt viktiga för de inblandade områdena, säger Mille Millnert.

Lars Jonsson är lokalt mest känd som delägare av fastighetsbolaget Bygg-Vesta. Han har under senare år på olika sätt engagerat sig i Linköpings utveckling, bland annat genom att ta initiativ till den informella tankesmedjan “Linköpings vänner”.

– En tanke med donationen är att den ska vara en katalysator för att skapa en amerikansk givarattityd här i Sverige. Om utfallet blir lyckat är jag beredd att själv gå vidare, och kanske vi kan få in ytterligare donatorer, säger Lars Jonsson.

Kontaktinformation
Informationsdirektör Lars Holberg, LiU
013-28 16 94, 0708-20 16 94

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera