Artikel från Karlstads universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 september 2005

Svensk-norska relationer i backspegeln

Under den kommande veckan firas i Karlstad hundraårsjubileet av den fredliga unionsupplösningen mellan Sverige och Norge. På onsdag den 21 september bjuder Karlstads universitet in till två öppna föreläsningar där folkbildaren Mats Parner och docent Inger Hammar berättar om olika sidor av unionen. Medierna hälsas välkomna.

Den 23 september 1905 möttes Sveriges och Norges stats- och utrikesministrar på Frimurarlogen i Karlstad där de undertecknade en överenskommelse om en fredlig upplösning av unionen mellan de två länderna. Denna historiska händelse utgör bakgrund till det vetenskapliga symposiet “Statsmannaskap – något för vår tid?”, som äger rum vid Karlstads universitet den 21-23 september.

I samband med symposiet bjuder universitetet in allmänheten till två öppna föreläsningar om unionen mellan Sverige och Norge.
Tid: onsdagen den 21 september klockan 18.00-20.00
Plats: Forum, Stora torget i Karlstad

Klockan 18.00 berättar folkbildaren och krönikören Mats Parner om “Brödrafolkens väl eller brödrafolkens gräl? Något om den svensk-norska personalunionen 1814-1905”. Klockan 19.00 föreläser Inger Hammar, docent i historia, under rubriken “Karlstad i våra hjärtan. Några kvinnoröster om förhandlingarna i september 1905”.

På torsdag eftermiddag den 22 september gästas symposiet av flera kända personer, däribland riksdagens talman Björn von Sydow, norska stortingets president Jørgen Kosmo, Nordiska rådets president Rannveig Gudmundsdottir och Atle Thowsen, direktör för Norges Sjöfartsmuseum i Bergen. Även här hälsas medierna varmt välkomna att delta.
Tid: torsdagen den 22 september klockan 13.15-15.00
Plats: Forum, Stora torget i Karlstad

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Hans Lödén, avdelningen för statsvetenskap vid Karlstads universitet, tfn 054-700 13 20, e-post Hans.Loden@kau.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera