Artikel från Handelshögskolan i Stockholm

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 september 2005

Handelshögskoleprofessor blir chefekonom för EBRD

Erik Berglöf, professor vid Handelshögskolan i Stockholm (HHS) och chef för Östekonomiska Institutet/SITE, blir från årsskiftet chefekonom för den europeiska utvecklingsbanken EBRD med säte i London. Han kommer att ingå i ledningsgruppen för banken vars uppgift är att främja utvecklingen i Central- och Östeuropa och tidigare Sovjetunionen. EBRD är den största enskilda investeraren i regionen.

Under sina nio år som chef för Östekonomiska Institutet/SITE har Erik Berglöf byggt upp en internationell forskargrupp med inriktning på institutionell omvandling. Institutet har också aktivt deltagit i bildandet och utvecklingen av flera liknande institut i Central- och Östeuropa samt i Ryssland och senast i Ukraina.

Det mest kända exemplet är det ryska Centre for Economic and Financial Research (CEFIR) i Moskva. Centret, som i år firar femårsjubileum, har idag ett tiotal disputerade och ett stort antal yngre forskare som arbetar nära den ryska politiska ledningen. CEFIR har bl. a. fått regeringens uppdrag att utvärdera hela den ryska reformpolitiken under Putin.

− Det har varit en spännande tid med stora förändringar i dessa ekonomier, inte minst EU-medlemskapet, säger Erik Berglöf. Vår ambition har varit att stödja ländernas utveckling bl. a. genom att bygga miljöer som kan locka tillbaka unga ekonomer och samhällsvetare som sökt sig utomlands för utbildning.

Verksamheter har även etablerats i Riga, Warsawa, och nu senast i Kiev. Östekonomiska Institutet/SITE har också bidragit till bildandet av centra i Beijing och Belgrad. I samarbete med bl. a. USA:s ledande think tank Brookings utvecklar SITE nu The Global Institute, en allians av ledande forskningsbaserade tankesmedjor i de nya tillväxtekonomierna i Asien, Sydamerika och Afrika.

− Erik Berglöf har gjort mycket värdefulla och nyskapande insatser för Östekonomiska Institutet/SITE under sin tid som chef, säger Göran Ennerfelt, institutets ordförande. Vi önskar Erik all framgång i sina nya uppgifter på EBRD. Arbetet med att finna en ny verkställande direktör för institutet har påbörjats.

Kontaktinformation
För ytterligare information, kontakta gärna:

Erik Berglöf, professor
Telefon: 070-594 5796

Göran Ennerfelt, ordförande Östekonomiska Institutet/SITE
Telefon: 08-701 6100

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera