Artikel från vr_admin

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 september 2005

FOI – Sveriges största forskningsinstitut på plats i Kista

Antalet forskare i Sveriges Silicon Valley, Kista, ökade på onsdagen med en tredjedel. Försvarsminister Leni Björklund invigde då det hus där huvudkontoret och en stor del av forskningen vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut nu finns.

– Ni ska vara saltet i Kista, sade Leni Björklund och betonade vikten av att det finns en bro mellan den akademiska grundforskningen och industrins produkter. Bron är den tillämpade forskningen som FOI representerar. Den balansen är svår och viktig och det handlar mycket om integritet, sade Leni Björklund.

Försvarsministern gav FOI ett uppdrag – att verka för att samhället bättre ska inse att forskning om säkerhet är viktig. Nu när FOI inte längre är lika bundet att som förr bidra till produkter för försvaret har nya möjligheter öppnats, sade hon.

– Kunskap och forskning är viktiga konkurrensmedel för en liten nation i en globaliserad värld och forskning är ett sätt att möta framtiden. Forskning är inte bara att samla kunskap på hög. Det är i grunden att se nya mönster och få nya perspektiv, sade Leni Björklund.

FOI är Sveriges största forskningsinstitut, sade FOI:s generaldirektör Madelene Sandström som påpekade att Sverige inte har samma utvecklade institutionsstruktur som till exempel Finland, Tyskland och Holland. Därför har FOI en särskilt viktig roll, menade hon.

FOI har ett stort ansvar att visa sig som en resurs för hela samhället. Men det räcker inte med att prata. Vi måste också visa upp oss. Och det är därför vi är här idag i Kista. Vi måste också kunna tala om varför FOI behövs. Vi forskar för människors säkerhet. För miljön. För infrastrukturen, sade Madelene Sandström.

Kontaktinformation
Åsa Ivarsson, presskontakt, tel 073-444 77 55

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera