Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

5 september 2005

Samurajer och vikingar – om svärdsmide och ståltillverkning

Se svärdmästare från Sverige och Japan smida vikingasvärd och samurajsvärd över en öppen eldstad. Hör experter berätta om stålhanteringen i Japan och Sverige – från svärdsmide över öppen eld till modern högteknologisk produktion i gigantiska stålverk.

Samurais and Vikings är ett gemensamt projekt på KTH, Tekniska museet och Etnografiska museet. Det inleds fredagen den 9 september med ett internationellt symposium på KTH med rubriken “Art and Science of Steelmaking and Swordmaking”.

10-11 september följs det upp med bland annat demonstration av japanska och svenska svärdmästare på Tekniska museet och uppvisning av samurajdräkter, kampsporter och teceremonier på Etnografiska museet.

Sverige och Japan har båda ståltraditioner med tusenåriga anor och trots långt geografiskt avstånd mellan länderna finns det många intressanta jämförelsepunkter. Vid symposiet på KTH, som behandlar ländernas ståltillverkning ur ett tusenårigt perspektiv, medverkar experter från Sverige, Japan, Norge och Tyskland och presenterar stålhanteringen tekniskt, kulturellt och historiskt.

Symposiet, som hålls på engelska, pågår kl. 09.00-18.00 i sal E1, Lindstedtsvägen 3, på KTH Campus Valhallavägen. Programmet hittar du på www.learninglab.kth.se Ingen förhandsanmälan krävs.

10-11 september följer Tekniska museet upp mötet mellan den svenska och japanska kulturen med utställningen Svärdet. Här kan du bland annat se svärdmästare från Sverige och Japan smida vikingasvärd och samurajsvärd över en öppen eldstad som man byggt upp på planen utanför huvudingången.

Du får följa smedernas ålderdomliga hantverk från en glödande stålklump till det färdiga smäckra svärdet – exakt som det gick till på vikingarnas och samurajernas tid. Under lördagen och söndagen hålls också flera populära seminarier. Mer om detta på www.tekniskamuseet.se

Etnografiska museet ställer ut en äkta samurajdräkt och svärd. Här blir det också professionell uppvisning av Japans traditionella kampsporter som Kyodo, Jiujitsu och Iaido (svärd) samt traditionella ceremonier i det japanska tehuset. Mer om detta hittar du på www.etnografiska.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera