Tema

Nordisk expedition till Svalbard ska initiera ny forskning

Inför det internationella polaråret 2007 ska ett stort antal nya forskningsprojekt med anknytning till den globala uppvärmningen initieras i Arktis. Nästa vecka åker en grupp på åtta nordiska forskare till Nordaustlandet i norra Svalbard på en förberedande expedition.

En finsk-svensk-norsk forskargrupp ger sig nästa vecka av till Svalbard för att bland annat undersöka möjlighet att öppna den gamla forskningsstationen Kinnvika igen. Den byggdes inom ramen för ett svensk-norsk-schweiziskt samarbete 1957.
– Tanken är att åter ta den i bruk under det kommande polaråret, exakt 50 år efter uppförandet, säger Veijo Pohjola, docent vid institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet och en av deltagarna i expeditionen.
Kinnvika ligger i den allra nordligaste delen av kontinenten Europa, endast 100 mil från Nordpolen. Denna avlägsna, arktiska ökenregion är hem för ett stort antal polarbjörnar och är vetenskapligt mycket intressant när det gäller klimatförändringars effekt på Arktis. Det har sedan 1958 inte funnits finansiering att driva stationen, som är byggd i trä för 15 personer, vilket gjort att den mer eller mindre fallit i glömska.
– Men enligt enstaka besökare har det torra klimatet bevarat stationen väl, säger Veijo Pohjola.
Expeditionen görs med det norska fartyget M/S Farm som lämnar Longyearbyen i centrala Svalbard på måndag den 5 september. Forskarna ska, när de är på plats, göra en förundersökning, samt en bedömning av kostnaderna för att renovera stationen. Närheten till den moderna stationen i Ny Ålesund på västra Svalbard underlättar nya projekt i Kinnvika, som ligger i den betydligt mer extrema nordöstra klimatzonen.

Projektet syftar till att stärka den arktiska forskningen, och samarbetet mellan de nordiska länderna. Styrgruppen har medlemmar från universitet och forskningsinstitut från samtliga nordiska länder. Men projektet har också rönt stor internationellt intresse, totalt ingår 77 forskare från 15 länder. Expeditionen finansieras av Nordiska forskningsrådet.

De åtta forskarna som deltar i expeditionen kommer från Uppsala universitet, Kungliga vetenskapsakademin, norska polarinstitutet, finska marinaforskningsinstitutet, finska Antarctic Rsearch Logistics och Arctic Centre, som leder projektet.

Kontaktinformation
Kontaktperson:
Veijo Pohjola, docent vid institutionen för geovetenskaper, Uppsala Universitet, 018-471 25 09, 070-961 71 60 eller veijo.pohjola@geo.uu.se

Nordisk expedition till Svalbard ska initiera ny forskning

 lästid ~ 1 min
Modal Data vr-modal.php: WP_REST_Response Object ( [links:protected] => Array ( ) [matched_route:protected] => [matched_handler:protected] => [data] => Array ( [0] => Array ( [vrm_title] => Psst... missa inga nyheter om forskning [vrm_content] => Med nyhetsbrev från forskning.se tre gånger i veckan missar du inga nyheter om forskning från Sveriges universitet och högskolor. Välkommen att prenumerera du också! [vrm_button_title] => Jag vill prenumerera [vrm_button_url] => https://www.forskning.se/nyhetsbrev/ ) ) [headers] => Array ( ) [status] => 200 ) Data is available, render the app here