Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 augusti 2005

Nyupptäckt virus ger svåra luftvägsinfektioner hos barn

Med hjälp av en ny metod har forskare vid Karolinska Institutet upptäckt ett tidigare okänt virus som drabbar barn. Viruset, som man kallar humant bocavirus, har upptäckts i luftvägsprover från barn inlagda på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Nyheten presenteras i det senaste numret av den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS.


Andningsproblem på grund av nedre luftvägsinfektioner är en av de vanligaste anledningarna till att barn behöver sjukhusvård. I cirka 20 procent av fallen kan man idag inte fastställa vad som orsakat infektionen. De svenska forskarna kunde påvisa bocaviruset i 17 fall av sjukvårdskrävande nedre luftvägsinfektioner under ett år.

– Virusinfektioner är ett av världens största hälsoproblem som ger upphov till allt mellan AIDS och snuva, och dödar tusentals personer varje dag. Trots det har vi idag ingen fullständig bild av vilka virus som finns, säger virusforskaren Tobias Allander.

Tobias Allander har tillsammans med Björn Andersson utvecklat den metod, som gör det möjligt att systematiskt söka igenom prover för okända virus.

– Vi tror att det viktigaste med vår upptäckt är man nu snabbt kommer att kunna kartlägga många fler virus och det kan bidra till att lösa viktiga medicinska gåtor. En kartläggning av nya virus ger möjligheter både till diagnostik och behandling av sjukdomar som idag har okänd orsak, säger Tobias Allander. Många forskare tror att ännu okända virus kan ha betydelse för uppkomsten av exempelvis ungdomsdiabetes och multipel skleros (MS).

Tobias Allander är forskare vid Centrum för molekylär medicin på Karolinska Institutet och läkare vid kliniskt mikrobiologiska laboratoriet på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Björn Andersson är docent vid Centrum för genomik och bioinformatik, Karolinska Institutet.

För mer information kontakta:
Tobias Allander, tel. 08-517 735 80, 070-341 19 32, tobias.allander@karolinska.se
Björn Andersson, tel. 08-524 839 87, 070-355 39 87, Bjorn.Andersson@cgb.ki.se

Pressekreterare Sabina Bossi, tel. 08-524 838 95, sabina.bossi@admin.ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera