Artikel från Karlstads universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 augusti 2005

I Einsteins fotspår

I år är det 100 år sedan Albert Einstein presenterade flera banbrytande idéer som fått stor betydelse för den världsbild vi har idag. Vid Karlstads universitet firar vi Fysikens år genom att ge kursen “I Einsteins fotspår”.

Det var år 1905 som Albert Einstein publicerade tre vetenskapliga arbeten som signalerade inledningen till en helt ny era inom fysiken. FN har av denna anledning utropat år 2005 till Fysikens världsår, till minne av Einstein och hans teorier. Runtom i Sverige och världen pågår en rad aktiviteter för att uppmärksamma 100-årsjubiléet. Karlstads universitets bidrag till firandet är fempoängskursen “I Einsteins fotspår”, som ges på kvartsfart i höst.

I kursen presenteras några av den moderna fysikens stora frågor i ett historiskt sammanhang. Utgångspunkten är Einsteins revolutionerande teorier om tid, rum och materia.

– Kursen tar fasta på Einsteins magiska år 1905 och vad de teorier som presenterades då har betytt för oss idag. Syftet är också att ge en bild av Einstein som person, berättar Stephen Hwang, professor i teoretisk fysik och kursansvarig.

Kursen kommer även att belysa såväl kontinuiteten som brottet med den klassiska fysikens världsbild, och koppla detta till dagens forskning om nanofysik, svarta hål och supersträngar.

Kursen startar torsdagen den 15 september 2005. Det finns fortfarande ett fåtal platser kvar att söka.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Anders Westerberg, tfn 054-700 23 17 eller 070-255 35 48, e-post anders.westerberg@kau.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera