Tema

Forskare från Mittuniversitetet skingrar mystiken kring Stradivarius fioler

Antonius Stradivarius fioler är världshistoriens mest mytomspunna instrument. Vid Mittuniversitetet använder forskarna modern teknik för att komma hans hemlighet på spåren. På den internationella akustikkonferensen ICSV12, som genomförs i Lissabon den 11-14 juli 2005, presenterar docent Mats Tinnsten de senaste forskningsrönen inom området.

– Det går inte att kopiera Stradivarius fioler rakt av eftersom trä är ett levande material med stora, naturliga variationer. Resultaten av den nya forskningen tyder dock på att vi kan överbrygga sådana svårigheter med avancerat datorstöd, berättar Mats Tinnsten.

Italienaren Antonius Stradivarius, 1644-1737, införde en geometri och design som blev en förebild för alla fiolbyggare. Av de 1 100 instrument som han byggde finns ungefär 650 kvar. Att instrumenten värderas extremt högt visade sig senast på en auktion på Christies i London i april. Då såldes Stradivarius violin ”Lady Tennant” för över 14 miljoner kronor, vilket var auktionsrekord för ett musikinstrument.

– Hans hantverkskunnande är fortfarande oöverträffat. Få har efter Stradivarius död lyckats tillverka något som kommer ens i närheten av hans bästa arbeten, konstaterar Mats Tinnsten, som tillsammans med docent Peter Carlsson forskar kring om det med hjälp av modern teknik och kraftfulla datorer går att kopiera Stradivariusfioler.

Det forskarna på Mittuniversitetet försöker åstadkomma är en fiol med samma akustiska egenskaper som Stradivarius instrument. Arbetet sker i etapper och som ett första steg har de valt att räkna på fiolens lock.

– Med hjälp av avancerade matematiska optimeringsmetoder kan vi bestämma hur ett lock ska utformas för att få samma egenskaper som ett lock från en äkta Stradivarius, säger Peter Carlsson.

Anledningen till att ett lock eller en hel fiol inte kan kopieras rakt av är att man aldrig kan räkna med att det nya locket har samma materialegenskaper som det gamla.

Under 12th International Congress on Sound and Vibration, ICSV12 vid Tekniska universitet i Lissabon visar Mats Tinnsten på hur långt han och Peter Carlsson kommit i jakten på den perfekta fiolen.

– Stradivarius fioler har byggts av senvuxen gran. Kanske kan vår forskning bidra till att skapa en ny instrumentindustri i norra Sverige, avslutar Peter Carlsson.

Kontaktinformation
Mer information: Mats Tinnsten, docent, Mittuniversitetet, 070-526 53 30, Peter Carlsson, docent. Mittuniversitetet, 063-16 53 34

Forskare från Mittuniversitetet skingrar mystiken kring Stradivarius fioler

 lästid ~ 1 min