Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 juni 2005

Bakteriehämmande munsköljningsmedel kan förhindra tandlossning

Tandköttsinflammation kan vara ett första tecken på tandlossning, något som i svåra fall leda till att alla tänder går förlorade. En avhandling från Sahlgrenska akademin visar att bakteriehämmande medel kan minska risken för tandinflammation och därmed tandlossning.

Tandköttsinflammation kan vara ett tidigt tecken på tandlossning. Sambandet mellan bakteriebeläggningar på tänderna och tandköttsinflammation, framför allt på grund av bristande munhygien, är känd sedan länge. Rätt utförd tandborstning är oftast en effektiv metod för att bromsa utvecklingen av tandlossning. För många är det svårt att borsta tänderna helt korrekt, och för att förstärka effekten av tandborstningen kan det därför vara bra att använda bakteriehämmande munsköljningsmedel. På så sätt minskas mängden bakterier på tänderna vilket minskar risken för utveckling av tandköttsinflammation och tandlossning.

Tandläkare Satoshi Sekino har i en serie undersökningar, som ligger till grund för hans avhandling, studerat hur olika munsköljningsmedel påverkar den initiala uppbyggnaden av bakteriebeläggningar på tänderna samt hur effektivt dessa medel förhindrar utvecklingen av tandköttsinflammation. Resultaten visade att den antibakteriella effekten initialt var bra, men att den avtog med tiden. Personer som under en period använde bakteriehämmande medel som tillägg till tandborstningen och därefter helt avstod från tandborstning under några dagar, fick mindre bakteriebeläggningar jämfört med personer som enbart sköljt med vatten.

Vidare fann Satoshi Sekino att personer med friskt tandkött som avstod från tandborstning under några veckor och istället sköljde med bakteriedödande medel utvecklade tandköttsinflammation i mindre utsträckning jämfört med personen som enbart sköljt med vatten.

Avhandling för odontologie doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, odontologiska institutionen, avdelningen för parodontologi
Titel: Antimicrobiat and anti-inflammatory agents in experimental gingivitis
Avhandlingen är försvarad.

Kontaktinformation
Avhandlingen skriven av:
Leg tandläkare Satoshi Sekino, telefon: 031-773 31 24, e-post: satoshi.sekino@odontologi.gu.se

Handledare:
Odontologie doktor Per Ramberg, telefon: 031-773 31 86, e-post: ramberg@odontologi.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera