Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 juni 2005

Ny metod att bygga flygplan billigare

En ny, revolutionerande teknik för att bygga flygplan har tagits fram av forskare vid bland annat Linköpings universitet i samarbete med ledande tillverkare som Saab, Airbus och Boeing.

– Saab har med den nya tekniken möjlighet att snabbt komma igång med ny produktion och att snabbt ställa om monteringssystemet mellan olika byggsteg eller återanvända komponenter till en helt annan produkt. Minskade ledtider och kostnader skulle kunna göra Linköpingsföretaget till en mycket stark aktör inte bara på utveckling utan också tillverkning av flygplan, säger Henrik Kihlman som nu lägger fram sin doktorsavhandling inom forskningsområdet produktionssystem.

Tekniken innebär en flexibel, omställbar lösning för bygga samman flygplan. Produkten fixeras i ett mekano-liknande ramverk utan svetsfogar. Med hjälp av avancerade mät- och styrsystem dirigeras de robotar som borrar och nitar ihop de olika flygplansdelarna. Hela processen simuleras och programmeras i ett virtuellt tillverkningssystem där hela monteringscellen finns i 3D-miljö i datorn.

Systemet är anpassat till flygindustrins hårda krav på tolerans och sammanfogning, men är även lämpat för bilindustrin, särskilt för prototyptillverkning, konceptbilar och mätfixturer.

En hög svensk teknisk kompetens gör det möjligt att med god lönsamhet automatisera även ganska små volymer av avancerade produkter. Detta innebär i sin tur att svenska företag har möjlighet att växa och skapa nya arbetstillfällen. Enligt Henrik Kihlman ska Sverige kunna bibehålla sin industriella konkurrenskraft genom en nära kontakt till kunden, snabb industrialisering och förmåga att möta förändrade markadskrav.

Avhandlingen heter Affordable automation for airframe assembly – Development of key enabling technologies. Den läggs fram vid disputation fredag 17 juni 2005 kl 10.15 i sal C3, C-huset, Linköpings universitet Campus Valla. Opponent är docent Giorgos Nikoleris, Lunds universitet.

Kontaktinformation
Kontakta gärna Henrik Kihlman på tel 013-288974, 0736-547115, e-post henki@ikp.liu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera