Artikel från Malmö universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

31 maj 2005

Tänder dras ut i onödan visar avhandling

Tänder dras sannolikt ut oftare än nödvändigt och ersätts med dyra implantat. Det framgår av en ny avhandling vid Malmö högskolas Odontologiska fakultet, som visar att tänder omgivna av inflammation håller längre än man tidigare trott. – Livslängden för den egna tanden är längre än för implantatet. Därför bör tandläkare vara restriktivare med att dra ut tänder än vad de är idag, säger tandläkaren Mark Schätzle.

Hans avhandling bygger på undersökningar av drygt 500 norska män mellan 16 och 59 år, som följts under 26 års tid. Studien initierades bl a för att ge svar på frågan om hur parodontit, eller inflammation i tandköttet, utvecklas. Sjukdomen drabbar mellan 30 och 40 procent av befolkningen, och kan leda till tandlossning.

Studien är den första att vetenskapligt belägga kopplingen mellan parodontit och tandlossning, berättar Mark Schätzle. Mer intressant för tandläkare och patienter är dock uppgiften om hur stor risken är, eftersom det kan påverka behandlingen.

– Ju högre grad av inflammation i tandköttet runt tanden, desto högre risk för att tandens fäste i käkbenet lossnar och för tandlossning. På lång sikt är risken för tandlossning 48 gånger högre vid allvarlig inflammation än vid friskt tandkött.

I praktiken kan det betyda att en tandläkare som planerar att göra en bro som bygger på en tand omgiven av parodontit kanske bör avstå från det, för att bespara patienten onödiga utgifter.

– Undersökningen visar också hur viktig en förebyggande behandling av parodontit är, säger han.

Enligt avhandlingen leder lindrig parodontit på lång sikt till tandlossning i drygt två procent av fallen, är den allvarlig stiger siffran till elva procent. Det är lägre än förväntat, menar Schätzle.

– Det betyder att dessa tänder överlever längre än de implantat som ersätter tänder som tandläkare drar ut p g a parodontit. Det är alltså värt att behandla parodontit så långt som möjligt. Men sedan implantaten kommit har tandläkare blivit allt mer benägna att dra ut tanden och sätta in ett implantat i stället, säger han.

Och det kan stå patienten dyrt. Idag kostar ett implantat runt 15 000 kronor. Principen för att behandla parodontit är annars enkel och väl beprövad – den bygger på att tänderna hålls rena, med tandborstning och tandhygienistisk behandling exempelvis. I lindriga fall kan det leda till att inflammationen försvinner eller åtminstone hejdas. Därmed bromsas den process som gör att tandens fäste i tandbenet upplöses. I mer allvarliga fall kan en operation bli nödvändig för att göra rent kring tandroten.

Mark Schätzle arbetar som tandläkare i Schweitz och är utöver Malmö högskola också knuten till universitetet
i Bern. Han fick tillgång till det unika forskningsmaterialet via sin handledare Rolf Attström, professor i parodontologi vid Malmö högskola och gästprofessor vid universitetet i Bern.

– Ursprungligen var det dock professor Harald Löe, professor i parodontologi och hedersdoktor vid Malmö högskola, som initierade studien. Min uppgift har varit att analysera data, säger han.

Avhandlingens titel: The role of gingivitis in the loss of periodontal attachment and teeth.

Kontaktinformation
Kontaktuppgifter Mark Schätzle: schaetzle@zzmk.unizh.ch, +41-76-321 42 56
Professor Rolf Attström: rolf.attstrom@od.mah.se, 040 – 6658447

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera