Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 maj 2005

Internationella möbelexperter samlas i Vadstena

12-13 maj samlas en stor del av världseliten inom möblernas historia i Vadstena. Den internationella konferensen The Forgotten History – Upholstery Conservation, arrangerad av Linköpings universitet, är den första i sitt slag i Europa och den första någonsin som fokuserar på möbelstoppningens historia – ett hittills orört forskningsfält.

Konferensen har lockat en stor skara forskare, konservatorer, tapetserare och museiintendenter från Europa och USA. På programmet står både breda historiska överblickar och detaljerade fallstudier som restaureringen av en italiensk renässansmöbel, Dantesca-stolen.

Att pietetsfullt rädda gamla möbler undan förfallet innebär många gånger rena detektivarbetet, och det underlättas av modern teknik. Den engelska forskaren och författaren Kate Gill har till exempel utvecklat en mobil röntgenutrustning som används för att undersöka ömtåliga möbler på museer och slott, en metod som hon kommer att berätta om under konferensen.

Arbetet med konferensen har letts av Mats Grennfalk, konservator och lärare vid Carl Malmsten Centrum för träteknik och design, en del av Linköpings universitet. Han är mycket glad över det stora intresset, inte minst bland yrkesfolk på högt uppsatta poster. Till Vadstena kommer exempelvis chefshantverkaren och hovtapetseraren från Buckingham Palace/Windsor Castle, det svenska hovets tapetserarmästare, intendenten på Nationalmuseum i Köpenhamn och två intendenter från Bukowskis Auktioner.

Bakom The Forgotten History – Upholstery Conservation står Carl Malmsten Centrum och Birgitta Forum/Filosofiska fakulteten vid Linköpings universitet. Konferensen inleds torsdag 12 maj på Vadstena Slottshotell.

En PRESSKONFERENS anordnas 12 maj kl 12.15 med Nancy Britton, konservator vid Metropolitan Museum of Art, New York, USA, Kate Gill, forskare vid University of Southampton, England, Elizabeth Lahikainen, Peabody Essex Museum, USA, och Mats Grennfalk, Carl Malmsten Centrum för träteknik och design. Journalister är också välkomna att delta i konferenssessionerna utan kostnad.

Kontaktinformation
Anmälan: Pia Johansson 013-282368, pia.johansson@liu.se

Ytterligare information: Mats Grennfalk 0504-41575, mats.grennfalk@offect.se
Karin Schuback 013-282267, karin.schuback@liu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera