Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

3 maj 2005

Forskningsdag i neurovetenskap vid Karolinska Institutet

Den 18 maj hålls en forskningsdag i neurovetenskap vid Karolinska Institutet. Här kommer aktuell forskning presenteras, vilket ger en unik möjlighet att hämta färsk information och kunskap inom detta breda område som ständigt är i ropet.

Dagen inleds med en föreläsning av docent Nenad Bogdanovic, där han kommer att berätta om vad som skiljer en människohjärna från andra djurs hjärnor. Han kommer att redogöra för det nät av specialiserade hjärnceller som gör att vi människor är tänkande individer som kan planera, associera och lära oss nya saker. Han kommer också att berätta om hur dessa celler utvecklas under fosterstadiet samt hur de åldras och dessutom kommer han att redogöra för olika patologiska tillstånd som kan uppkomma.

– Vår kognitiva förmåga utvecklades på grund av dessa så kallade pyramidala celler. Djur har dem också, men vi människor har många fler och framförallt fler kopplingar mellan cellerna. Human hjärnutveckling är betydligt mer komplicerad än hos andra djur, säger Nenad Bogdanovic, institutionen Neurotec, Karolinska Institutet.

Dessutom kommer Maria Ellgren, doktorand vid institutionen klinisk neurovetenskap att presentera sin forskning som handlar om cannabismissbruk. Forskningen har visat att cannabismissbruk under ungdomsåren ger långvariga förändringar i hjärnan. Dessa förändringar har i studier på råttor bland annat visats leda till ökad risk för tyngre missbruk. Det är också visat att dessa förändringar även uppkommer hos foster om mamman missbrukar cannabis under graviditeten. Också doktorand Maria Swanberg vid institutionen för klinisk neurovetenskap kommer att hålla en föreläsning inom området neuroimmunologi. Forskningen har lett till att man funnit vissa genetiska förändringar som ger ökad risk för inflammatoriska sjukdomar i människa som till exempel multipel skleros, ledgångsreumatism och hjärtinfarkt. Förutom dessa tre föreläsningar kommer ytterligare fem områden inom neurovetenskapen att belysas under dagen.

– Syftet med den här forskningsdagen är att samla den enorma kunskapsmassa som finns bland doktoranderna på Karolinska Institutet vad gäller neurovetenskap och att ge doktoranderna, Karolinska Institutet och omvärlden en unik möjlighet att kolla pulsen vad gäller aktuell forskning, säger Raffaella Öckinger, ordförande i doktorandsektionen, Karolinska Institutet.

Tid: onsdag18 maj klockan 9-14
Plats: sal Bertil, Karolinska Institutet, campus Solna, Solnavägen 1.
Läs hela programmet under kalendariet på www.ki.se


För mer information och anmälan kontakta:
Raffaella Öckinger, telefon 08-33 96 34, 0730-299 245, e-post raffaella.ockinger@neurotec.ki.se


Pressekreterare Sabina Bossi, telefon 08-524 838 95, e-post: sabina.bossi@admin.ki.se

Kontaktinformation
Karolinska Institutet är ett av Europas största och mest ansedda medicinska universitet. Genom utbildning, forskning och information bidrar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Det är också Karolinska Institutet som årligen utser pristagaren av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan www.ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera