Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

3 maj 2005

Diplomater möter forskare i Backåkra

Vad driver och karakteriserar framgångsrika internationella ledare? Finns det gemensamma universella värderingar som kan ligga till grund för en globalt hållbar utveckling? Dessa frågor ställer sig forskare, politiker och diplomater när de möts för informella samtal på Dag Hammarskjölds sommarställe i Backåkra den 10 och 20 maj.

I samband med 100-årsfirandet av Dag Hammarskjölds födelse anordnar Lunds universitet i samarbete med Utrikesdepartementet en serie samtal mellan forskare, politiker och diplomater. Samtalen handlar om hur den internationella tjänstemannens roll har förändrats över årtiondena och vad som krävs för att ett ledarskap ska accepteras och fungera globalt.

– Lunds universitet vill bidra till firandet av den svensk som under 1900-talet blivit mest känd för sina internationella insatser, säger Lunds universitets rektor Göran Bexell som är initiativtagare till samtalsserien.


Den 10 maj kommer bland andra Dag Hammarskjölds kollega och vän, Sverker Åström, tidigare ambassadör och kabinettssekreterare, att delta i samtal under rubriken “Globalt ledarskap: drivkrafter och egenskaper”. Samtalen tar sin utgångspunkt i Dag Hammarskjöld själv, som var en säregen blandning av disputerad nationalekonom, religiös mystiker, lojal tjänsteman, naturvän och humanist. Förutom Sverker Åström kommer även ambassadörerna i Israel respektive Kina, Torsten Örn och Lars Bergquist, och ett tiotal forskare från Lunds universitet att delta i samtalen.

Den 20 maj handlar samtalen om gemensamma universella värderingar. Vilka värderingar kan människor sluta upp bakom oavsett nationalitet och religion?
Förutom förre statsministern Ingvar Carlsson deltar Tomas Ries från Utrikespolitiska institutet, Gun Britt Andersson, ambassadör vid Sveriges permanenta representation till OECD och Lena Sundh, FNs generalsekreterares representant för insatserna i Kongo (MONUC). Dessutom medverkar forskare från Sverige, Spanien och Turkiet.

Kontaktinformation
Pressen är välkommen att intervjua deltagarna. För mer information och intervjutillfällen tala med samordnare Mathias Johansson på telefonnummer 046-222 03 47 eller 0702-95 10 58.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera