Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 april 2005

Heldag om globalisering och utveckling i Afrika

Varför går det så dåligt för det afrikanska jordbruket när liknande satsningar fungerade bra i Asien? Medan globaliseringen sprider välfärd på många håll runt jordklotet verkar Afrika söder om Sahara ohjälpligt halka efter.

I dag står Afrika bara för två procent av den totala världshandeln och kontinenten tycks befinna sig i en besvärlig situation av inbördeskrig, aidskatastrofer, bristande demokrati och korrupta regeringar. Finns det någon väg ut eller är Afrika dömt att förbli den fattiga kusinen?
Den 9 maj behandlar en rad namnkunniga afrikaexperter frågan under ett heldagsseminarium vid Lunds universitet.
Författaren och journalisten Lasse Berg inleder med att jämföra globaliseringens effekter i Asien och i Afrika. Därefter diskuterar forskare från Lunds universitet och Nordafrikainstitutet kontinentens problem och möjligheter. Bland annat kommer professorn i handelsrätt och Lunds universitets förre rektor, Boel Flodgren, att tala om Afrikas plats i världshandelssystemet.
Eftermiddagen ägnas bland annat åt vad den rika världen kan göra för att dra sitt strå till stacken. Forskare diskuterar den afrikanska matkrisen och vilka lärdomar man dra från Asiens “gröna revolution”. Kommunikationsstrategen Fredrik Segerfeldt från Svenskt Näringsliv ger sin syn på hur han tror att näringslivet kan bidra till utvecklingen och chefen för UDs Afrikaenhet, Anna Brandt talar om svensk afrikapolitik.
Moderator är professor Mårten Carlsson som under flera år varit ordförande för SIDAs forskningsråd SAREC.

Tid: måndagen den 9 maj klockan 9.15-16.30
Plats: Palaestra, universitetsplatsen, Lund

Pressen är välkommen att delta i hela eller delar av evenemanget

Kontaktinformation
Se hela programmet på www.sasnet.lu.se/africaseminar.pdf
För mer information och intervjutider med deltagarna på seminariet kontakta professor Göte Hansson på telefonnummer 046-222 86 61 eller e-post gote.hansson@nek.lu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera