Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 april 2005

Bättre förståelse av elektroners tillstånd

Doktoranden Ola Wessely vid Uppsala universitet har uppfunnit en metod som leder till bättre förståelse av elektrontillstånden. Hans rön publiceras i nästa nummer av den ansedda tidskriften Physical Review Letters.

– Den här publiceringen är en stor grej eftersom tidningen vänder sig till alla som är intresserade av fysik. Mitt arbete är alltså ansett som intressant för alla fysiker, inte bara för specialister, säger Ola Wessely.

Den metod som han har uppfunnit handlar om att simulera vad som händer när man belyser ett material med röntgenstrålar, för att få reda på viktiga egenskaper hos elektronerna. Till exempel kan man se hur de skapar de kemiska bindningarna som håller ihop atomerna i materialet.

En röntgenstråle som exciterar en elektron från corenivå (det vill säga en elektron hårt bunden till atomkärnan) blir absorberad. I den processen påverkas det omgivande molnet av valenselektroner (elektroner som inte är bundna till en enskild atomkärna).

Ola Wesselys har simulerat hur en elektron i en corenivå i grafit absorberar en röntgenfoton och hur detta påverkar valenselektronerna. Metoden behandlar både kristallstrukturen och hur den exciterade elektronen påverkar de andra elektronerna på ett lämpligt sätt. Detta är en förbättring från det vanliga antagandet att interaktionen mellan elektroner kan försummas.

Bild finns på http://info.uu.se/press.nsf/F2F185CCE03B9876C1256FEB00265CC6/$File/G7.jpg

Bildtext: Figuren illustrerar röntgenabsorbtion. Den blå kulan är en atom som har fått en elektron i en corenivå exciterad av en röntgenfoton. Den blå färgen illustrerar låg elektrontäthet och orange hög elektrontäthet. De röda kulorna är atomer i en grafitkristall.

Kontaktinformation
Ola Wessely, tel: 018-471 58 67, mobil: 070-26 26 952, e-post: ola.wessely@fysik.uu.se

Länk till Physical Review Letters: http://prl.aps.org

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera