Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

29 mars 2005

Uppsats- och intervjubaserad antagning ger bättre studenter

Individuellt antagna studenter når bättre studieresultat och de har bättre professionell kompetens än övriga studenter. Det visar en ny avhandling från Karolinska Institutet. Studenterna känner sig särskilt utvalda och presterar därför bättre.

Antagning till universitet och högskola i Sverige har traditionellt varit centraliserad via betyg och högskoleprov. Under de senaste årtiondena har dock lärosätena haft rätt att anta ett begränsat antal studenter genom särskilt urval. 1993 infördes individuell antagning på tandläkarutbildningen på Karolinska Institutet.

En ny avhandling från Karolinska Institutet har utvärderat den särskilda antagningen på tandläkarutbildningen. Studenterna som antagits via uppsats och intervju visade bättre studieresultat, högre motivationsgrad samt bättre professionell kompetens som blivande tandläkare jämfört med studenter antagna på traditionellt vis. Både studenter och lärare är mycket positiva till det individuella antagningsförfarandet.

– Individuell antagning bör övervägas till de utbildningar där den färdigutbildade kommer att ha “beroendeförhållande” till sina patienter, klienter, elever eller liknande till exempel lärare, läkare, tandläkare, annan vårdpersonal och kanske också inom socialtjänsten, säger Karin Röding, doktorand vid Institutionen för lärande, informatik, management och etik(LIME), Karolinska Institutet.


Avhandling: University admission based on tests and interviews: Implementation and assessment

Disputation: äger rum fredagen den 8 april klockan 09:00 i föreläsningssal 4U, plan 4, Odontologiska institutionen, Alfred Nobels allé 8, Huddinge

Författare: Karin Röding, Institutionen för Lärande, Informatik, Management och Etik, LIME, Karolinska Institutet.
E-post: karin.roding@educult.ministry.se

Avhandlingens abstract finns på: http://diss.kib.ki.se/2005/91-7140-244-6/

Kontaktinformation
Pressekreterare Sabina Bossi, telefon 08-524 838 95, e-post: sabina.bossi@admin.ki.se

Karolinska Institutet är ett av Europas största och mest ansedda medicinska universitet. Genom utbildning, forskning och information bidrar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Det är också Karolinska Institutet som årligen utser pristagaren av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan www.ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera